Hyra ut sommarstugan? Här är tipsen

Privatekonomi Förra sommarens rekordvarma sommar och en het klimatdebatt kan vara förklaringar till att många väljer att semestra hemma i Sverige i sommar. Se här hur du kan dra nytta av detta om du hyr ut din bostad, och vad du bör tänka på

Efterfrågan på sommarbostäder att hyra i sommar är ovanligt stor i år, det visar Placeras rundringning till några av Sveriges mest populära uthyrningsförmedlare.

”Vi har cirka fem procent fler besökare i år jämfört med förra året. Vi ser en uppåttrend hos oss och har gjort de senaste 5 - 10 åren”, säger Jonatan Lundqvist Medén, VD på uthyrningssajten Stugknuten.

Jonatan Lundqvist Medén

Även Blocket, som är en av Sveriges största marknadsplatser för privata hyresgäster och hyresvärdar, med ett årligt utbud på omkring 70 000 uthyresannonser, märker av ett stort intresse för att hyra och hyra ut inför sommaren.

”Flera faktorer kan tänkas driva på trenden, att man vill ha en unik boendeupplevelse, att det är prisvärt och att man får mycket för pengarna. Även klimatdebatten kan driva på utvecklingen, att man väljer att semestra på hemmaplan istället för utomlands”, säger Tero Marjamäki, pressansvarig Blocket.

Den höga efterfrågan på uthyrningsobjekt har lett till att uthyrarna kan ta högre betalt. Hos till exempel Blocket har prisnivån gått upp med drygt 22 procent från 4 000 kronor i medelhyra för ett fritidsboende, till 4 900 kronor, på fem år.

”Störst tryck på att hyra är det nu när många arbetsgivare, skolor och förskolor börjar semesterplanera, inför festivaler, event, konserter och så vidare. Sedan finns det alltid "sista-minuten"-målgruppen som vill hyra midsommaridyll och börjar leta på Blocket ett par dagar innan själva aftonen. Störst tryck är det under senvåren och början av sommaren”, säger Tero Marjamäki.

Tero Marjamäki

Här är de mest sökta områdena att hyra bostad i just nu (mars-april) inom semesterboende på Blocket.

Fårö
Tofta
Lindvallen
Visby
Funäsdalen
Stöten
Lofsdalen
Sälen
Öland
Österlen

Ska du hyra ut i sommar – tänk på det här

Blocket har kunnat se en tydlig attitydförändring hos de som hyr ut, med nya generationer uthyrare som är mer öppna för att hyra ut när man själv inte är där.

För dig som kan tänka dig att hyra ut ditt sommarställe några veckor då du inte är där själv, eller kanske din permanenta bostad när du reser bort, finns det pengar att tjäna.

De senaste åren har det blivit mer förmånligt att hyra ut sitt boende. Schablonavdraget du som uthyrare får göra, har höjts från 21 000 kronor 2012 till dagens 40 000 kronor.

Schablonavdraget innebär att det är helt skattefritt att hyra ut sin bostad för upp till 40 000 kronor per år. Om ni är två personer som äger bostaden som hyrs ut, fördelas avdraget mellan er.

Har du större hyresinkomster får du först dra av 20 procent av inkomsten som ett grundavdrag, och sedan 40 000 kronor. Beloppet som blir kvar beskattas med 30 procent.

För att skatteoptimera ska du alltså hyra ut för max 50 000 kronor eftersom du då helt slipper både deklarera och betala skatt. Men det beror på hur man ser det.

”Det blir lite missvisande att säga att den som hyr ut för 50 000 vinner mest, för den som hyr ut för mer får ju också behålla den större delen av det belopp som överstiger 50 000 kronor. På så sätt är det bästa att hyra ut för så mycket som möjligt eftersom det inte är någon progressiv beskattning utan samma effekt hela tiden efter 50 000 kronor”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert Skatteverket.

Johan Schauman

Exempel 1. Magda och Linus hyr ut sitt fritidshus tre veckor under sommaren för 50 000 kronor. De får dels dra av 20 procent från beskattning, vilket blir 10 000 kronor, och dels 40 000 kronor i schablonavdrag. Totalt 50 000 kronor. Sedan beskattas det återstående beloppet med 30 procent. Men i det här fallet behöver Magda och Linus inte betala något alls i skatt.

Uthyrningsintäkt                          50 000 kr

Avdrag 20 %                               -10 000 kr

Schablonavdrag                          -40 000 kr

Totalt skattepliktigt belopp                  0 kr

Skatt 30 %                                             0 kr

Kvar                                               50 000 kr

 

Exempel 2. Sara och Stina hyr ut sin gemensamma villa de bor i permanent hela semestern då de reser bort under fem veckor för 60 000 kronor. De får dels dra av 20 procent av intäkten från beskattning vilket blir 12 000 kronor och dels dra av 40 000 kronor i schablonavdrag. Kvar för beskattning blir således 8 000 kronor. Beloppet beskattas med 30 procent. Sara och Stina får därmed betala 2 400 kronor i skatt.

 

Uthyrningsintäkt                          60 000 kr

Avdrag 20 %                               -12 000 kr

Schablonavdrag                          -40 000 kr

Totalt skattepliktigt belopp          8 000 kr

Skatt 30 %                                     2 400 kr

Kvar                                               57 600 kr

Schablonbeloppet på 40 000 kronor gäller per bostad vilket betyder att du teoretiskt skulle kunna hyra ut både din året-runt bostad och ditt fritidshus under sommaren och göra avdrag för båda.

Innan du hyr ut är det viktigt att skriva avtal på allt. Vid tillfällen då något gått fel är det viktigt att kunna hänvisa till det ni överenskommit skriftligt.

Tänk på att det du hyr ut för räknas som inkomst och kan påverka till exempel bostadstillägget som pensionär.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -