Stockholmsbörsen har nu några plusveckor i rad bakom sig. Den har till och med – om man räknar in utdelningarna – fyra uppgångsmånader i rad. Likväl är det svårt att känna någon större entusiasm eller tillförsikt. Skälet är naturligtvis de politiska risker vi har framför oss.
Under det dryga år som gått sedan OMXS30-index toppade har index halkat nedåt och de uppåtrekyler som inträffat under resans gång har aldrig tagit index över förutvarande topp.
Vår tolkning av kursmönstret är att investerarna använt uppgångar till att lätta av innehav.
Som framgår av Pekka Kääntäs marknadssyn för juni så sänker vi aktieandelen till 40 procent inför juni månad. Det kan tyckas vara väl defensivt, men handlar i grunden om relationen mellan risk och möjlig avkastning.
Historiskt har juni varit en svag börsmånad. Visserligen har börsen hittills i år avvikit från det historiska genomsnittliga mönstret, men givet den politiska osäkerhet som ligger framför oss är det rimligt att räkna med att investerarna förblir avvaktande.
Vi har ECB:s nästa räntemöte den 2 juni och den brittiska EU-omröstningen 23 juni som viktiga hållpunkter under månaden. Lägg därtill Federal Reserves möte i mitten av månaden.
Under det senaste året har börserna tenderat att stiga inför ECB-möten för att sedan tappa tempo. Upprepas det mönstret så befinner vi oss nära den kortsiktiga toppen. Därefter förefaller det sannolikt att investerarna intar en avvaktande hållning inför det brittiska valet, i alla fall så länge opinionsundersökningarna inte ger någon klar riktning.
Om britterna väljer att rösta för ett utträde den 23 juni så kommer det bli hela havet stormar på börsen. Vi tror inte att det är det sannolika utfallet av valet, men blotta risken för att det ändå blir så talar för en försiktig hållning. Osäkerhet, oavsett sort, är det värsta finansmarknaden vet.
Om det istället blir som vi tror att britterna stannar kvar i EU så är det givetvis positivt för aktier. Riskpremien kommer att sjunka, det befarade valutakaoset utebli och investeringsviljan i vår del av världen bör stärkas.
Vår lista över tio köpvärda aktier speglar väl den här osäkerheten som just nu omger börsen. Företag som gynnas av köpstarka hushåll och företag med tämligen konjunkturstabila verksamheter dominerar listan. Jämfört med övriga börsen har vi hittills varit klart underviktade i cykliska bolag och det var över ett halvår sedan vi hade en storbank på listan.
De mer offensiva valen har istället utgjorts av bolag där vi antingen väntar oss att verksamheten är på väg att vända till det bättre eller bolag som väntas ha en hög organisk eller förvärvad tillväxt.
Placeras risk/konjunktur-matris bygger på vår bedömning av hur stämningen i aktiemarknaden förändrats. Den bör tolkas försiktigt och de branscher vi anger är illustrationer – inte rekommendationer.
Vi tror nu att tiden börjar närma sig för att åter börja titta på storbankerna. Den generellt svaga utvecklingen i sektorn är bevis nog för att marknaden har prisat in både politisk osäkerhet och prognosneddragningarna under vintern och våren speglar väl den press på räntenettona som uppstått följd av minusräntor.
Men i takt med att förhoppningarna om amerikanska räntehöjningar stiger räknar vi med att intresset för bank också kommer att stiga. Vi har redan sett en sådan utveckling i USA under senvåren och vår bästa tro är att trenden kommer att sprida sig till Europa.
Med stigande räntor kommer pressen på sektorns viktigaste inkomstkälla, räntenettot, att minska och därmed kan vi förvänta oss att tiden för prognossänkningar snart ligger bakom oss. Med stigande vinstprognoser bör naturligtvis också skepsisen mot dagens utdelningsprognoser sjunka.
Den stora risken i det här bankscenariot är naturligtvis att britterna röstar sig ur EU den 23 juni. Det är inte vårt huvudscenario, men blotta risken får oss att avvakta med att ta in banker på vår lista över köpvärda aktier innan valet är avklarat.
I övrigt ser vi fortsatt stort intresse på börsen för snabbväxande företag. Några exempel i närtid: En klassisk förvärvare som Nibe steg till ny rekordnotering i förra veckan. Lilla designföretaget Lammhults steg som en raket efter köpet av Ragnars. Listan kan göras lång över förvärvare som fått se sin aktie överprestera mot börsen senaste tiden: Lifco, Indutrade, Recipharm, Cherry och så vidare.
Sammanfattningsvis drar vi ned den rekommenderade aktievikten som en spegling av de prövningar som börsen står inför, men inom ramen för den minskade vikten tycke vi att det är värt att på marginalen börja fiska i mer riskfyllda vatten som banker och bolag där förvärv är att vänta.
Här hittar du våra förslag på tio köpvärda aktier inför juni månad. Den som föredrar fonder kan läsa Pär Ståhls tips på tio köpvärda fonder inför juni.