Det är få nordiska fonder som har rönt så stor uppmärksamhet både lokalt och internationellt som Skagen Kon-Tiki.
Fonden startade 2002 och dess förvaltare Kristoffer Stensrud förundrade stora delar av förvaltarvärlden genom att ständigt slå sina konkurrenter och leverera avkastningar långt över snittet.
Fondens enastående historik lever kvar och ingen tillväxtmarknadsfond som säljs i Sverige har givit sina andelsägare högre avkastning sett över de senaste tio åren. Skagen Kont-Tiki har stigit med knappt 290 procent. Snittet för tillväxtmarkandsfonder ligger på drygt 161 procent och endast ytterligare tre fonder har stigit mer än 200 procent.
Men överavkastningen jämfört med konkurrenterna ligger långt tillbaka i tiden och verkar tillhöra en svunnen tid. De senaste fem åren har Skagen Kon-Tiki bara stigit med knappt 34 procent. Det är i linje med snittet bland konkurrenterna.
De senaste tre åren ligger avkastningen på modesta 36 procent. Det är faktiskt sämre än snittet av andra tillväxtmarkandsfonder. Och det senaste året uppgår avkastningen till 26 procent – 10 procentenheter sämre än vad konkurrenterna i genomsnitt har presterat. 2015 har heller inte börjar strålande. Hittills har Skagen Kon-Tiki stigit med 16 procent, vilket är ett par procentenheter sämre än snittet.
Som alltid måste avkastningen ställas i relation till risken, annars kan slutsatserna lätt bli felaktiga. En låg risk kan kompensera för en lägre avkastning. För Skagen Kon-Tiki är det dock inte så. Risken sett både över fem, tre och ett år ligger högre än snittet av tillväxtmarknadsfonder.
Hög risk och låg avkastning är den sämsta kombinationen. Det syns också tydligt i fondens rating som Morningstar beräknar, och som grundar sig i avkastning och risk. Förr i tiden prenumererade Skagen Kon-Tiki på högsta betyg, 5. Men även det tillhör en svunnen tid. Både fem- och treårsbetyget ligger på modesta 3 i dag.
Det finns antagligen en mängd förklaringar till den relativt sämre avkastningen. Ett kan vara Skagen Kon-Tikis breda förvaltningsmandat som säger att den även får placera i länder som inte klassas som tillväxtmarknader. Ett brett mandat skapar självklart möjligheter men också risker. Satsar man fel kan det slå hårt på avkastningen.
Det måste Skagen Kon-Tiki ha gjort, för tillväxtmarknaderna som helhet har gått klart sämre än de utvecklade länderna. Breda globala aktiefonder som investerar cirka 70 procent i USA och Europa har stigit med över 70 procent de senaste fem och tre åren, alltså ungefär dubbelt så mycket som tillväxtmarknaderna.
Det betyder att Skagen Kon-Tiki borde ha presterat bättre bara genom att investera den del av tillgångarna i USA eller i Europa.
Men Skagen Kon-Tiki är ingen indexfond utan en högst aktivt förvaltad fond och äger aktier i endast 88 bolag. Det betyder alltså att de har satsat på fel bolag. Den aktiva förvaltningen har inte burit frukt på många år.
Det kan i sin tur bero på olika anledningar. En kan vara att Kristoffer Stenserud har tappat det där lilla extra som han tidigare haft. Han har varit med länge och har blivit äldre. Till slut tar åldern ut sin rätt. Det har vi också sett med Mark Mobius, tillväxtmarknadernas nestor. De tillväxtmarknadsfonder som han förvaltar på Franklin Templeton har tappat i attraktionskraft och uppbär i dag betyget 2 av 5.
En annan anledning kan vara de stora förändringarna i förvaltarorganisationen som Skagen har gjort de senaste åren. För Skagen Kon-Tiki finns det i dag fem förvaltare. De två senaste, Erik Landgraff och Hilde Jenssen, klev på så sent som 2012 respektive 2013. Kan det vara så att den gamla devisen ”ju fler kockar, desto sämre soppa” gäller även här?
Den förra analysen på fonden är från maj 2014. Då vi satte rekommendationen köp tillsammans med Aberdeen Global Emerging Markets och Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index. Sedan dess har Skagen Kon-Tiki stigit med 24 procent, Aberdeens fond med knappt 30 procent och Handelsbankens indexfond med 37 procent.
Nu sänker Placera rekommendationen för Skagen Kon-Tiki till neutral.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
SKAGEN Kon-Tiki | Neutral | 839,95 | - |