Stressa mindre i Ekornes

Aktieanalys från börsveckan En stressfri upplevelse. Ja, det utlovar möbelfirman sina kunder. Nu har lågpriskonkurrerande asiater stressat upp aktieägarna. Det är överdrivet. Aktien ser klart köpvärd ut.

En lugn och stabil utveckling får man i stort säga att ägarna i norska Ekornes har haft genom åren. Försäljningen har ökat stadigt med 8-10 procent under många år. Och möbeltillverkaren har hållit en rörelsemarginal mellan 17-20 procent de senaste 10 åren.

Men nu framträder en något mörkare bild. Första kvartalet ökade försäljningen med knappa tre procent till 670 (651,3) miljoner norska kronor. Och orderboken hade ett värde på 247 (281) miljoner vid senaste kvartalsskiftet. I Centraleuropa (Tyskland, Holland, Österrike etc.) har försäljningen stagnerat. Vid årsskiftet höjdes momsen i Tyskland, vilket antagligen har påverkat en del. Och på den viktiga nordamerikanska marknaden föll försäljningen (reellt) med 4,5 procent. Här utgörs huvudvärken av en generellt trist marknad, framförallt till följd av en svag husmarknad. Dessutom pressas de amerikanska möbelåterförsäljarnas lönsamhet av kinesisk lågprisimport. Ekornes vd Nils-Fredrik Drabløs menar dock att man har klarat sig betydligt bättre än andra möbeltillverkare i USA. Desto ljusare ser det ut i södra Europa (Frankrike, Spanien, Italien med flera) där intäkterna ökade med 20 procent. Och Norge, som med nära en femtedel av försäljningen fortfarande är en huvudmarknad, växer också på bra. Större delen av valutainflödet säkras. I USA har man också kunnat kompensera dollarfallet genom att höja priserna. Ett annat problem är att framförallt kinesiska tillverkare inte sällan kopierar bolagets produkter rakt av, ibland hela sortimentet, och säljer sedan för så lite som halva priset. Norrmännen kämpar med näbbar och klor mot dessa varumärkesintrång

Tillverkningen sker på sju fabriker i Norge. Via egna säljbolag eller importörer hamnar möblerna sedan på kedjor eller fristående handlare i ett stort antal länder. Marknadsföringen mot kund tar företaget självt aktivt del i. Bland annat drillas butikssäljare i den så kallade ¿Ekornes-skolan¿. Varumärkena är välkända och inarbetade under många år. Flaggskeppet är den internationellt kända möbelserien Stressless som står för nära 80 procent av intäkterna och består av fåtöljer, soffor och tillbehör till dessa. Resten av Ekornes försäljning utgörs av madrasser, under varumärket Svane, och soffor, till ungefär lika stora delar. Därutöver säljer man också så kallade ¿puffar¿ under namnet Sacco.

Ekornes grundades 1934 av Jens Ekornes och den första utgåvan av Stressless-stolar lanserades 1971. Möbelfirman noterades på Oslo Børs 1995 och sysselsätter över 1 550 personer. Grundarfamiljen har numera endast ett par procent av aktierna som istället domineras av ett antal institutioner. Exempelvis så äger svenska fondbolaget Didner & Gerge en del aktier. Ledningen tror att man kommer nå en tillväxt på mellan 5-10 procent framöver. Lönsamheten väntas ligga på samma nivå som under de senaste åren, vilket innebär en rörelsemarginal på runt 20 procent. Börsvärdet ligger på 5,1 miljarder norska kronor och omsättningen (rullande) på 2 500 miljarder.

Det finns så klart alltid ett aber i alla investeringar. I detta fall främst risken att vi överskattar Ekornes motståndskraft i en hårdnande konkurrens. USA-marknaden lär också vara svag bra tag till. Men möjligheterna överväger klart. Ekornes är ett klassiskt exempel på att marknaden inte orkar se bortom ett par kvartal, eller möjligen något år. Ett skuldfritt, välskött, och bevisat tillväxtföretag till p/e-13 hittar man inte varje dag (tro mig, jag letar intensivt). Du får 5,8 procents direktavkastning medan du väntar på att resten av aktiemarknaden ska fatta galoppen.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -