Mats Qvibergs viktigaste råd om aktiesparande handlar om att undvika viktiga misstag som att behålla dåliga aktier för länge.
"Folk behåller dåliga aktier och säljer de bra. Ponera att jag råder dig att köpa aktier i tio olika bolag. Du köper aktierna. Därefter säljer du de fem som stiger, men behåller de tre som står stilla och de två som sjunker, eftersom du tänker att de ska vila sig i form."
"Men de aktier som du sålde fortsätter att stiga, de som stod stilla fortsätter att stå stilla och de som sjönk fortsätter att sjunka. Människor ser inte styrkan i starka aktier eller svagheten i de dåliga. Till slut sitter man med en massa skräpaktier", säger Mats Qviberg.
Om man undviker dessa grundfel kan man bygga en förmögenhet på aktier, menar Mats Qviberg.
"Min mammas väninnor gör i stort sett aldrig några aktieaffärer men har med åren blivit ganska rika. De behåller sina aktier år efter år och undviker att samla på sig reavinstskatter."
Han råder unga att börja spara i aktier tidigt i livet. Själv började han spara i aktier när han var 20 år gammal.
"Jag tjänade 2 700 kronor i månaden och placerade 400 kronor i månaden i aktier. Det var mycket pengar för mig på den tiden. Gnetande är trist, men det ger utdelning."
Den som sparar i aktier ska agera långsiktigt och röra sig sakta. Inga förhastade beslut!
"Den som funderar på en affär kan gott vänta ett par dagar, det förlorar man ingenting på. Med hjälp av internet händer det lätt att vi både köper och säljer för snabbt", säger Mats Qviberg.
Ett annat fel som många aktiesparare trillar dit på är beundran för direktörer.
"Alltför många har en fäbless för teknokrater, alltså för anställda direktörer. Man glömmer entreprenörerna. Tänk på H&M med familjen Persson, Torsten Jansson i New Wave Group, bröderna Paulsson i Fabege. Där ser man att handen som piskar på organisationen finns i de entreprenörstyrda företagen. Anställda direktörer har ofta en egen agenda, vid sidan av vad som är bäst för aktieägarna. Extremfallen i modern tid är Ericsson, ABB och Skandia."
Han anser att vi i Sverige har sett ner på företagande och entreprenörskap under många år.
"Historiskt sett har vi varit grundlurade av systemet. När jag var ung trodde jag att en entreprenör var en byggnadsföretagare och inte en företagsbyggare!", säger Mats Qviberg.
"Men det börjar bli bättre. Nu tycker jag att den som är ung ska satsa på en framtid som företagare. Att vara entreprenör är den största glädje man kan känna."
Den som ska bygga ett företag måste ha goda kontakter för att kunna låna kapital.
"Man börjar med att låna pengar av sina föräldrar, en rik moster eller en granne som gillar en. Man kan inte gå till bankerna, de ska inte försörja den formen av nystartsföretag med kapital", säger Mats Qviberg.
Själv var han anställd i SEB och Carnegie i sammanlagt 14 år innan han köpte in sig i det som blev Hagströmer & Qviberg. Han arbetade ihop ett kapital och behövde ingen rik moster.
Mats Qviberg saknar förståelse för de framgångsrika företagare som säljer sina företag och pensionerar sig tidigt för att njuta, vilket ofta betyder det samma som golfspel i ett land med sköna vintrar.
"Det är inte det som är meningen med livet. Fortsätt att driva företaget! Min mammas bästa kompis driver ett företag trots att han är över 80 år och svårt handikappad. "
Någon som helst tumregel för att värdera ett företag när det slutligen säljs finns inte.
"Nej, det beror på bransch och tillväxt och många andra saker."
Den som vill skapa sig en förmögenhet som anställd på en hög befattning kanske tror att det är smart att begära en skyhög lön. Men det är inte säkert att den som kräver en jättelön framstår som attraktiv.
"Snarare finns risken att man tvivlar på den personens omdöme. Använd gott omdöme och begär lön därefter", säger Mats Qviberg.
Han har inga synpunkter på de löner som direktörerna inom de bolag där Öresund har gått in uppbär.
"Däremot kan jag säga att det finns mycket avundsjuka i Sverige och avundsjuka är alltid destruktivt."Björn Dickson