Borelius fast i kvinnofällan

Krönika Handelsminister Maria Borelius tycks ha gått i en riktig kvinnofälla. Att dela upp uppgifter och utgifter i en "liten" och en "stor" värld makarna emellan är osmart på så många plan. Så här undviker du att själv få gröt i huvudet och fastna i kvinnofällan.

Detta har hänt: Den purfärska moderata handelsministern har en barnflicka för vilken hon inte har betalt skatter och avgifter till staten. Det kom fram omedelbart efter hennes utnämning. Till sitt försvar har hon anfört att hon födde fyra barn på fem år, köpte hus och inte hade råd att betala vitt. Snart visar det sig att hon och hennes man drog in flera miljoner i lön per år under den här tiden. Så råd måste hon ha haft.

Snabbt bytte Maria Borelius pr-strategi i TV4:s morgonprogram. Hon tog tillbaka det där med att inte ha haft råd och förklarade i stället att hon och hennes man hade delad ekonomi, och att barnen och allt som hade med dem att göra föll på hennes lott.  

"Vi har gjort så att jag har varit den lilla världen och han har varit den stora världen. Jag födde fyra barn på fem år och var väldigt pressad", sa hon.

Det visar sig att det inte är ovanligt att makar har åtminstone delvis delad ekonomi. Enligt privatekonomen Anna Bäcklund på Nordea har inte mindre än vart tredje svenskt par sin ekonomi ordnad på det viset. Det innebär att var och en av makarna i princip är herre över sina pengar, plus ett gemensamt konto. Sju procent av alla par har helt skild ekonomi, och 62 procent har gemensam ekonomi.

Om de båda makarna tjänar lika mycket spelar det inte så stor roll om man kallar ekonomin för delad eller inte. I praktiken delar de på de pengar som finns. Men om äktenskapet skulle sluta i skilsmässa drar den med lägst lön ofta ett betydligt kortare strå. Den undersökning som Nordea presenterade i går om vad som oroar svenskarna ekonomiskt, visar att kvinnor är betydligt mer sårbara än män vid en separation. Av de tillfrågade kvinnorna i undersökningen svarade 52 procent att de skulle få lägga om hela sin ekonomi om de blev ensamstående, mot 27 procent av männen.

Det är vanligt att kvinnor lever i den lilla världen, just för att de tjänar mindre. Men det är osmart, särskilt om man är sambo, vilket Maria Borelius faktiskt var ända fram till 2002 då paret gifte sig. När ett samboförhållande upphör, tar var och en sitt. Om han har kvitto på att han har köpt bilen och soffan, är det bara att lasta soffan i bilen och köra iväg. Och hon, som då i den lilla världen har köpt maten och barnkläderna, får inte ta med sig någonting, utom det som ligger kvar i frysen, plus tvättkorgen. Maria Borelius levde alltså privatekonomiskt ganska farligt under samboåren på 1990-talet. Är man däremot gift äger var och en sitt, men bara till den dag då äktenskapet upphör. Då gör man en bodelning och lägger allt giftorättsgods i en hög och delar lika.

Men inte heller för gifta är det särskilt smart att dela upp utgifterna i en liten och en stor värld. Rent psykologiskt hamnar man då i ett läge där den ena är chef över barnen och den andra över boräntorna. Det finns stora nackdelar med det. Den största är brist på insyn i varandras världar, och därmed brist på förståelse. Än i dag finns alltför många kvinnor som inte vet hur hög boräntan är och män som inte har en aning om vad en bävernylonoverall kostar. Så cementeras könsrollerna, decennium ut och decennium in.

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -