General Electric: Tillväxten finns - men inte i USA

NU I USA: General Electric är ett typiskt exempel på skillnaden mellan företagens och statens ekonomiska situation i USA. Bolagets utsikter är mycket ljusa och ägarna har utlovats stora utdelningar framöver, men det är inte i USA som den stora tillväxten väntas.


29 nov. 2012

"Utvecklingen i Europa är svag. I USA kommer tillväxten att vara låg under de kommande åren, men det kommer inte drabba oss så mycket", säger Joanna Morris, informationsansvarig på General Electric.

Det är en solig men kylslagen morgon när vi rullar in till företagets huvudkontor i Fairfield, Connecticut. Resan från New York är skumpig, trafiken är tät på en motorväg i tydligt behov av underhåll men vi rör oss ändå fortare fram än tåget som tuggar sig fram bredvid vägen.

Känslan av samhällelig underinvestering är närvarande var man än rör sig. De pittoreska förortskvarterens ofta vitmålade trävillor kantar sista biten ut till jättekonglomeratets huvudkontor. Färgen flagar här och var på fasaderna. Antalet pågående husbyggen är lätträknade, för att inte säga överraskande lågt.

General Electric är USA:s sjätte eller sjunde största företag beroende på hur man mäter. Det sysselsätter fler människor än det finns invånare i Island. Omkring 300 000 tjänster i omkring 100 länder.

Men anställningarna växer inte mycket i USA. Tvärtom planeras för neddragningar, på företagsspråk krymper General Electric sin balansräkning - främst inom konsumentkreditverksamheten. Det blir reda pengar som kan delas ut till ägarna.

Bolaget har kommunicerat planen att fram till 2016 generera omkring 100 miljarder dollar i kassaflöden. Över 70 procent av summan ska skeppas ut till aktieägarna i form av utdelningar och återköp av aktier. Resten går till investeringar, främst utanför USA.

"På tillväxtmarknaderna har vi fortsatt stora tillväxtmöjligheter", slår Joanna Morris fast.

Energisektorn har varit det stora fokusområdet. Affärsområdet Oil & Gas, som levererar utrustning och service till energisektorn, har vuxit 3 miljarder dollar i omsättning vid millennieskiftet till 16 miljarder dollar i dag. Mer investeringar är att vänta och det är på marknader som i Ryssland, Brasilien, Sydostasien och Afrika som framtiden ligger.

Nästa fokusområde är gruvindustrin. Precis som tillväxtländerna konsumerar mer energi stiger behovet av råvaror för att försörja tillväxten underifrån. General Electric har nyligen börjat investera försiktigt i gruvindustrin men målet är att långsiktigt bygga en betydligt större verksamhet.

Ett annat exempel på framgångarna på tillväxtmarknaderna är den hälsorelaterade verksamheten. Medan hälsoreformer är ett väl debatterat ämne i de politiska salongerna står en växande medelklass utanför de mogna marknaderna för lejonparten av GE Healthcares tillväxt.

Vad gäller den ekonomiska utvecklingen i USA är Joanna Morris betydligt mer osäker när hon blickar framåt.

Landets stora budgetunderskott är givetvis ett problem. Debatten om det eventuellt förestående budgetstupet bidrar till mycket osäkerhet bland konsumenterna. Hennes bästa gissning är att det varken blir en lösning före årsskiftet eller att budgetstupet infinner sig. Sannolikheten väger över för en tillfällig lösning i januari där politikerna köper sig tid.

"Problemet med en tillfällig lösning är att den ekonomiska osäkerheten kommer att bestå", säger hon.

Även om en tillfällig lösning kan ge mindre negativa effekter än ett fullskaligt budgetstup så väntar hon sig inte få se någon större påverkan omedelbart, utan att de negativa effekterna på den amerikanska ekonomin kan dröja till efter andra kvartalet.

Omfattningen går inte att uppskatta eftersom ingen ännu vet vart den politiska kohandeln kommer att leda. Men på en punkt är hon desto säkrare: Även om en uppgörelse kring budgeten innebär höjd skatt på aktieutdelningar kommer det sannolikt inte påverka företagets planerade utdelningar.

"För institutionella investerare spelar det ju skattesatsen ingen roll, men vi har en stor andel privata investerare som räknar med våra utdelningar", säger hon.

På vägen tillbaka till New York fastnar vi åter i köer och blir försenade till nästa möte med News Corp, företaget som bland annat äger tv-stationen Fox som inte sällan protesterar högljutt mot offentliga utgifter.

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.