Det nya investeringssparkontot ISK hade premiär den 1 januari i år. Den nya sparformen lanserades som finansmarknadsminister Peter Normans julklapp till spararna, en sparform som var tänkt att bli det nya allemanssparandet. Läs hur ISK fungerar här.
Och visst har kapitalet flödat in. 80 000 svenskar har hittills sparat över 7 miljarder kronor i ISK under årets tre första månader, visar branschsiffror. Finansmarknadsminister Peter Norman (M) är nöjd med intresset för nya sparformen.
"Det är en bra siffra. Det är alltid roligt om man får en bra start och det tycker jag att det här är", säger han till Svenska Dagbladet.
Snittspararen har stoppat in höga 170 000 kronor, visar siffror från Avanza Bank. Det visar att det främst är äldre sparare med mer sparpengar än snittet som hittat den nya sparformen. Det är också främst dessa sparare som är engagerade, pålästa och kunniga kring sitt sparande.
"Mest frekventa användarna är män med hög inkomst. Det är en naturlig start för det nya kontot", menar Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.
Men andra grupper, småsparare och yngre sparare, har inte hittat till den nya sparformen. En undersökning som Sifo gjord på uppdrag av Avanza Bank visar att åtta av tio svenskar inte känner till den nya sparformen. Claes Hemberg menar att om ISK ska komma fler svenskar till gagn måste myndigheter och politiker i större utsträckning ut och berätta om ISK.
"I dagsläget har bankerna själva få morötter att tala om sparformen. De tjänar inte extra på sparformen, eftersom kontot saknar avgifter. Tvärtom kan banker förlora på att tala om kontot", säger Hemberg.