TYSKLAND
MER TRIXANDE KRÄVS FÖR ÖKA FÖRSVARSUTGIFTER -BEDÖMARE (Direkt)

2025-02-24 08:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En av de mest omedelbara frågorna i koalitionsförhandlingarna efter det tyska valresultatet kommer att vara försvaret. Ökade försvarsutgifter är möjligt, men det kommer kräva en del trixande.

Det skriver Deutsche Bank i en kommentar.

Friedrich Merz och hans CDU vann valet och väntas bilda en regering inom kort, kanske med socialdemokraterna i SPD. Tillsammans har de egen majoritet i parlamentet.

Enligt Deutsche Banks bedömning gör Europas utmanade säkerhetsarkitektur det högst sannolikt att CDU/CSU och SPD kommer att enas om ökade försvarsutgifter i princip, särskilt om avgående försvarsminister Boris Pistorius tar en ledande roll för SPD i samtalen.

Utrikespolitiska händelser under de senaste två veckorna har skapat en politisk vändpunkt för båda partierna att åta sig större försvarsutgifter.

"Även om ett nytt mål kanske inte formuleras förrän efter Nato-toppmötet i juni, antar vi att försvarsutgifterna sannolikt kommer att öka till åtminstone 2,5 procent av BNP under nästa mandatperiod, med en betydande ökning redan 2026", skriver de.

Den svåra frågan är dock hur detta ska finansieras. Bristen på konstitutionell majoritet höjer ribban för "Zeitenwende 2.0".

Ytterhögerpartiet AfD och vänsterpartiet Die Linke har tillsammans mer än en tredjedel av mandaten i parlamentet, och kan därmed blockera en förändring av författningen. AfD kan tänka sig öka försvarsutgifterna men inte stötta Ukraina, och vill heller inte ändra skuldbromsen, medan Die Linke är öppna för att ändra skuldbromsen men inte öka försvarsutgifterna.

Alla reformer av skuldbromsen kräver stöd från ett parti i utkanten av det politiska spektrumet.

"Detta är inte omöjligt, men det skulle kräva betydande politiska kompromisser. Die Linke skulle inte stödja någon ökning av försvarsutgifterna, eftersom de har kampanjat för att sänka dem och röstade emot den första försvarsfonden utanför budgeten 2022", skriver de.

Samtidigt är Die Linke för högre infrastrukturinvesteringar och avskaffandet av skuldregeln.

Teoretiskt sett skulle det därför kunna finnas en tvärpolitisk överenskommelse med Die Linke om att inrätta en infrastrukturfond utanför budgeten eller att undanta infrastrukturinvesteringar från skuldregeln för att skapa mer utrymme för försvarsutgifter i den ordinarie budgeten.


"Detta skulle troligen fortfarande begränsa omfattningen av ytterligare försvarsutgifter under nästa mandatperiod, men det skulle åtminstone ge viss handlingsfrihet", skriver Deutsche Bank.

Jens Südekum, professor i internationell ekonomi vid Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf, sade till Financial Times att frågan är "svår att förhandla om, men inte omöjlig".

Även han är inne på möjligheten att skapa en fond för infrastruktur och använda cirka 50 miljarder euro i besparingar från den ordinarie budgeten för att finansiera försvaret.

Det kan kräva ett pris, och Merz kan möta motstånd inom sitt eget parti mot en uppgörelse med vänsterradikala Die Linke.

"I en enklare konstellation hade det räckt med en supermajoritet mellan CDU, Socialdemokraterna och De Gröna för att genomföra den finanspolitik som Tyskland behöver. Nu krävs justeringar, omvägar och speciallösningar", sade han.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -