RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP EFTER LÄTT HÖKAKTIG CENRALBANKSTON (Direkt)

2024-12-19 10:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna följer USA-räntorna upp på torsdagen, i spåren av signaler om lite mer sänkningsobenägna centralbanker, medan dollarn fortsatt handlas starkare med dollarindex nära 108-nivån. Börserna står på minus.

Tyska räntor handlas 2-5 punkter upp under dagen. Svenska räntor stiger lika mycket medan kronan stärkts 3 öre mot dollarn och 1 öre mot euron efter Riksbankens besked. Jämfört med före Fed-beskedet på onsdagen är dock kronan fortsatt 9 öre svagare.

Riksbanken sänkte som väntat räntan med 25 punkter till 2,50 procent, för att bidra till att "inflationen stabiliseras vid målet och för att ge ytterligare stöd åt konjunkturen".

De framhöll att räntan har sänkts snabbt och att penningpolitiken verkar med fördröjning, vilket talar för en mer prövande ansats framöver.

"Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025", skriver Riksbanken.

Räntebanan visar fortsatt på en botten på 2,25 procent från sommaren, det vill säga i mitten av det nya intervallet för den "neutrala räntan" på 1,5-3,0 procent.

De sänkte BNP-prognosen något, lämnade arbetslöshetsprognosen oförändrad men drog upp inflationsprognosen för nästa år, med 0,4 procentenheter för KPIF-inflationen till 2,0 procent och KPIFXE-inflationen med 0,2 procentenheter till 2,2 procent.

Nordea skrev i en kommentar de läser räntebanan som en sannolikhet på mindre än 50 procent för en sänkning i januari och nära 100 procent att räntan sänkts till 2,25 procent i mars.

"På det hela taget var dagens besked från Riksbanken mer hökaktigt än väntat. Banken är mindre oroad över ekonomin och arbetsmarknaden, men ser fler risker för inflationsutsikterna", skrev Nordea.

Deras omedelbara bedömning är att Riksbanken kommer att sänka räntan i januari men göra en paus i mars.

"Eftersom vår inflationsprognos är lägre än bankens, förutser vi en ytterligare räntesänkning i maj. Därför håller vi fast vid vår prognos om en styrränta på 2,00 procent i maj", skrev de.

Handelsbanken såg också beskedet som hökaktigt. Signalen om bara en räntesänkning till gör att en rörelse under den neutrala nivån på 2,25 procent blir villkorad av att den ekonomiska aktiviteten eller inflationsutsikterna ligger under Riksbankens prognos.

"Vi behåller vår syn att en sänkning till kommer vara tillräckligt. Detta återspeglar vår bedömning att hushållens ekonomiska läge snart kommer att visa sig i starkare konsumtion, medan inflationen förblir runt målet", skrev de.

Den norska kronan visade små förändringar mot euron efter Norges Banks räntebesked, där de som väntat lämnade räntan oförändrad på 4,50 procent. Tillväxten har varit bättre än väntat men inflationen sjunker, och räntan väntas "mest sannolikt" sänkas i mars nästa år. Räntebanan dras dock upp med 0,20 procentenheter på sikt, med botten nu på 2,91 procent.

Federal Reserve sänkte som väntat räntan med 25 punkter på onsdagen, till 4,25-4,50 procent, men signalerade mer osäkerhet om kommande sänkningar. I övervägandet av "omfattning och timing" för ytterligare justeringar kommer de att noga utvärdera data, utsikterna och riskbalansen.

En ledamot, Beth Hammack, reserverade sig och vill lämna räntan oförändrat. Fed-chefen Jerome Powell erkände att det stått och vägt om de skulle sänka nu och att de behöver ser mer framsteg med inflationen för att sänka räntan vidare.

"Vi har rört oss snabbt för att komma hit, men framöver så kommer vi att gå långsammare fram", sade han.

Medianen i räntebanan, "dot plot", i de nya prognoserna har dragits upp med 50 punkter och visar nu endast 50 punkters sänkning nästa år.

Intervallet är dock brett, från sänkning med 125 punkter till ingen sänkning alls. Medianprognosen för PCE-inflationen har dragits upp med 0,4 procentenheter till 2,5 procent nästa år, men med intervallet på 2,1-2,9 procent, där en del sannolikt redan tagit höjd för Donald Trumps policyåtgärder.

Många bedömare beskrev Fed-beskedet som en väntat "hökaktig sänkning" och att en paus kan komma i januari, men marknadsreaktionen har ändå varit betydande, med den tvååriga amerikanska statsobligationen totalt 11 punkter upp till 4,34 procent jämfört med före beskedet.

Ipek Ozkardeskaya på Swissquote Bank noterade att det ibland kan vara smärtsamt att höra sanningen, och att marknaderna reagerade därefter. Fed höjde BNP-prognosen för i år och nästa år, sänkte för arbetslösheten och, än viktigare, var inflationsprognoserna klart högre än i septemberprognosen.

"Domen var tydlig: Fed måste sakta ner. Powell sade att de är 'vid eller nära en punkt där det blir lämpligt att minska takten i ytterligare justeringar'. Rolig fakta: de började sänka räntan för bara tre månader sedan, med en stor sänkning. Jag tror att jag sällan har sett ett Fed-team agera så här oberäkneligt", skrev hon.

Bank of Japan lämnade räntan oförändrad på 0,25 procent på torsdagen, men en ledamot, Tamura Naoki, röstade emot och ville höja räntan. Beskedet var väntat, även om en del bedömare sett en öppning för en höjning nu.

BOJ-chefen Kazuo Ueda signalerade däremot ingen brådska vid en pressträff, utan sade att de behövde "ett steg till" i information för att kunna höja räntan.

Det gäller bland annat lönetrenderna, men den större bilden kanske inte blir tydligare förrän i mars-april. Det råder även osäkerhet om utlandsekonomier och Trumps policy. Det är oklart om de i samband med de nya prognoserna i januari kommer att ha den data som krävs för att höja räntan då.

Marknadens prissättning visar på minskad sannolikhet för att BOJ höjer den 24 januari, och fokus riktas mer mot marsmötet. Yenen, som redan tidigare tappat mot dollarn efter Fed-beskedet, har försvagats ytterligare upp mot 157 under förmiddagen.

Pundet har återhämtat sig mot dollarn inför det räntebeskedet från Bank of England senare under dagen, där de väntas hålla oförändrat.



             torsdag kl 10.40 (onsdag kl 16.15)
            ===================================
USD/SEK    11:0300  (10:9554)  EUR/USD    1:0412  (1:0488)
EUR/SEK    11:4859  (11:5003)  USD/JPY    156:85  (153:80)
Ty obl 2      2,06     (2,04)  Ty obl 10    2,29    (2,25)
US obl 2      4,34     (4,22)  US obl 10    4,54    (4,40)
Sv obl 2      1,96     (1,91)  Sv obl 10    2,20    (2,18)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -