RÄNTOR/VALUTOR
TYSKA RÄNTOR VÄNDER UPP TROTS SVAGT IFO-INDEX (Direkt)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker i längre löptider, i spåren på lägre USA-räntor, i förmiddagens handel. Euron handlas samtidigt högre mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.
USA-räntorna sjönk och dollarn försvagades när veckans handel inleddes i Asien efter beskedet att Donald Trump har nominerat Scott Bessent till att bli finansminister.
Bloomberg News noterar att marknadsaktörer hoppas att Bessent kommer att ha en försiktig hållning om importtullar och att han kommer att försöka pressa ner budgetunderskotten.
Nomineringen "bygger på det framväxande narrativet om att svansriskerna från ett radikalt Trump-policyskifte har varit överdrivna", sade Richard Franulovich, chefsvalutastrateg vid Westpac Banking Corp, till Bloomberg News.
Scott Bessent sade dock i en intervju med Wall Street Journal att hans främsta politiska prioritet kommer att vara att infria Trumps olika löften om skattesänkningar. Detta inkluderar att göra skattesänkningarna från första mandatperioden permanenta.
Han sade att införande av tullar och nedskärningar i utgifterna också kommer att vara i fokus, liksom att "upprätthålla dollarns status som världens reservvaluta".
Bessent har tidigare talat sig varm för tullhot som en hävstång i förhandlingar, men i vilken mån tullhöjningar blir verklighet är fortsatt ett frågetecken.
Efter fredagens oväntat svaga preliminära euro-PMI-data för november skruvade marknaden upp förväntningarna om att ECB kan sänka styrräntan med 50 punkter i december. ECB:s chefekonom Philip Lane indikerade dock i en intervju med Les Echos i helgen att han föredrar gradvisa steg.
"Vi gör inga åtaganden i förväg om någon precis takt i sänkningarna, men vi kommer att behöva gradvis sänka våra räntor", sade han
"Penningpolitiken bör inte vara restriktiv under alltför lång tid. Annars kommer inte ekonomin att växa tillräckligt och inflationen, tror jag, kommer att falla under målet", fortsatte Lane.
På måndagen kom nya svaghetsignaler när den tyska konjunkturbarometern IFO-index sjönk mer än väntat: huvudindex sjönk till 85,7 i november, från 86,5 i oktober, vilket var under väntade 86,0.
Det var främst index över nulägesomdömet som sjönk i november, från 85,7 till 84,3 (väntat 85,4). Index över utsikterna sjönk mer marginellt, från 87,3 till 87,2 (väntat 87,0).
Tyska räntor vände något upp efter IFO-data, som trots lägre indexnivåer än väntat inte överraskade marknadsaktörer ytterligare efter fredagens svaga PMI-data.
Robin Winkler, chefekonom för Tyskland på Deutsche Bank, tycker att index för utsikterna var häpnadsväckande stabila med tanke på de politiska händelserna under de tre senaste veckorna.
"Antingen är tyska företag inte alltför oroliga för USA:s handelspolitik. Eller så kommer dessa bekymmer att kompenseras av utsikterna för nyval i Tyskland", skriver han i ett kundbrev.
Svenska räntor sjunker 1-3 punkter på måndagsförmiddagen, kronan handlas obetydligt svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på fredagen.
USA-räntorna stiger svagt från morgonens lägstanivåer i den europeiska förmiddagshandeln, men räntor i längre löptider noteras fortsatt tydligt lägre än på fredagseftermiddagen.
Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar Chicago Feds nationella aktivitetsindex för oktober, klockan 14.30, och Dallas Feds industriindex för november, klockan 16.30.
Mer intresse riktas dock sannolikt mot tisdagens protokoll från FOMC-mötet den 6-7 november samt onsdagens PCE-inflationsdata för oktober.
måndag kl 10.55 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:9770 (11:0583) EUR/USD 1:0496 (1:0419)
EUR/SEK 11:5214 (11:5171) USD/JPY 154:39 (154:76)
Ty obl 2 2,02 (2,02) Ty obl 10 2,25 (2,28)
US obl 2 4,36 (4,37) US obl 10 4,35 (4,42)
Sv obl 2 1,73 (1,74) Sv obl 10 2,07 (2,10)
Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936
Nyhetsbyrån Direkt