MI
LÖNERNA I SVENSK OCH TYSK INDUSTRI FÖLJS ÅT - RPT (Direkt)

2024-10-23 08:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Löneökningarna i Sverige ligger i nivå med USA, men något under euroområdet.

Det skriver Medlingsinstitutet i en rapport om löneläget.

Lönerna i Sverige ökar med cirka 4 procent i årstakt, medan industrins kostnadsmärke är 3,3 procent.

Över de senaste åren har Sveriges löneutveckling varit i linje med Tyskland och euroområdet. Den kostnadsmässiga konkurrenskraften har stärkts på medellång sikt tack vare god industriproduktivitet och en svagare krona.

Enligt Medlingsinstitutets bedömning ökade de svenska lönerna med 3,8 procent andra kvartalet 2024 enligt internationellt jämförbar statistik (LCI). Lönerna i USA och i euroområdet steg med drygt 4,2 respektive 4,6 procent.

I Sverige löper industrins löneavtal ut i mars 2025 och snart tecknas nya löneavtal i tyska metall- och elektronikindustrin. Industrilönerna i Tyskland och i Sverige har följts åt nära de senaste åren, såväl utan som med hänsyn tagen till inflationen.

Sett till hela ekonomin har svenska löner och produktivitet utvecklats i linje med euroområdet på senare år. Arbetskostnaden per producerad vara eller tjänst har därmed förändrats på nästan identiskt vis.

Sedan 2023 har enhetsarbetskostnaderna stigit med 5,7 procent årligen i Sverige, nära euroområdets 5,6 procent.

Arbetskostnaderna ökar medan intäkterna minskar, vilket pressar ner vinstandelen. Nedgången har dock varit snabbare i euroområdet än i Sverige. Trots en minskning i industrins vinstandelar är dessa fortfarande högre än tidigare, vilket ökar den totala vinstandelen mer i Sverige, som har en relativt sett större industrisektor.

De svenska reallönerna har ökat med nästan 4 procent över en 16-månadersperiod sedan det nuvarande industrimärket fastställdes i början av 2023. Detta är den snabbaste reallöneökningen vid motsvarande tidpunkt under hela 2000-talet.

De svenska löneökningarna har hållit jämna steg med omvärlden samtidigt som kronan har försvagats och industriproduktiviteten har ökat mer än i de flesta andra länder de senaste fem åren. På senare tid har dock industriproduktiviteten stannat av i Sverige.

Det är en trevande tillväxttrend för ekonomin i såväl omvärlden som i Sverige. Lägre inflation, sänkta räntor och högre köpkraft har ännu inte lett till någon förbättring av den svenska arbetsmarknaden. Prognoserna pekar dock mot högre tillväxt framöver, skriver Medlingsinstitutet.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -