RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, DELAD SYN ÖVER ATLANTEN (Direkt)

2024-10-23 10:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i kortare löptider på onsdagen, medan USA-räntorna fortsätter stiga överlag. Dollarn har stärkts i spåren av neddragna Fed-förväntningar och blicken mot USA-valet.

Dollarindex har stigit till 104,31, den högsta nivån sedan början av augusti.

Ett bättre läge för USA men ett sämre för euroområdet har vidgat spreaden i synen på räntesänkningar. För ECB har sannolikheten ökat att de agerar ett antal möten i rad, med viss utsikt för en sänkning med 50 punkter i december (då med nya prognoser), medan Fed väntas gå mer försiktigt fram.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade att det kan vara mer riskfyllt att sänka för sent än för tidigt, och policyn måste inte nödvändigtvis hålla tillbaka ekonomin.

ECB-chefen Christine Lagarde sade i en intervju med Bloomberg News på tisdagen att riktningen för räntorna fortsatt är ned men att takten och omfattningen inte är uppenbar.

"Vi kommer att ha folk hela veckan som säger, åh det bör vara 50, det bör vara 25. Nej. Färdriktningen är klar, takten kommer att bestämmas av framåt- och tillbakablickande delar som använder de tre kriterierna och adderar en bedömning", sade hon.

Reuters rapporterar samtidigt att ECB-ledamöterna nu har börjat debattera om räntan kommer att behöva sänkas under neutral nivå i den nuvarande sänkningscykeln för att stimulera ekonomin.

Konsensus är fortfarande långt borta, men det kan ändå markera en betydande förändring i policydebatten som i slutändan kan leda till att centralbanken sänker räntorna tidigare och mer än vad som för närvarande väntas.

Marknaden har samtidigt dämpat förväntningarna om Fed-sänkningar, och ser nu cirka 40 punkter i år. Sannolikheten för att de lämnar oförändrat i november ligger på cirka 10 procent.

Federal Reserve publicerar ikväll sin regionala konjunkturrapport Beige Book, som är ett underlag inför nästa FOMC-möte den 6-7 november, det vill säga direkt efter USA-valet.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen har sedan svensk stängning på tisdagen stigit 2 punkter och tioåringen 4 punkter. På en vecka är uppgången 12 respektive 23 punkter.

På lördag inträder den tysta perioden för Fed-ledamöterna men på senare tid har flera låtit lite mer försiktiga i sin bedömning om kommande räntesänkningar, givet den starka ekonomin.

En annan faktor som drar upp USA-räntorna och stärker dollarn är de ökade utsikterna för att Donald Trump vinner presidentvalet, vilket sannolikt innebära höjda tullar.

En vinst även i hela kongressen, "red sweep", ökar också sannolikheten för än större underskott, med press uppåt på räntorna.

Euron har tappat till 1:0780 mot dollarn, den svagaste nivån sedan början av augusti.

"Euroområdet är i fara att brännas allvarligt av möjliga tullar från Trumpadministrationen, liksom många regioner i världen. Om preliminära opinionsmätningar fortsätter att peka i fördel för Trump kommande veckor så finns det lite mer utrymme på nedsidan för euron", sade Helen Given på Monex till Bloomberg News.

IMF sänkte på tisdagen sin globala BNP-prognos för nästa år något, och varnade för negativa konsekvenser av ökade handelskonflikter.

Yenen har tappat till 152:40 mot dollarn under onsdagen. Rörelsen har varit ganska snabb, delvis drivet av tekniska faktorer, men det är ändå en bra bit ifrån de cirka 161 där myndigheterna agerade och intervenerade i juli.

På söndag är det parlamentsval och där kan styrande LDP förlora sin majoritet, vilket kan öka beroende av samarbetspartier Komeito. Det kan i sig öka volatiliteten och försvåra vägen mot normaliserad penningpolitik.

"Det är svårt att hitta skäl att köpa yen" innan valet, sade Marito Ueda på SBI Liquidity Markets till Reuters.

Om det kommer några försök att stötta yenen så kommer det snarare via en lite mer hökaktig hållning vid kommande BOJ-möte än via direkta valutainterventioner, tillade han.

Kanadadollarn har tappat marginellt mot USA-dollarn under onsdagen, inför Bank of Canada räntebesked. BOC har sänkt räntan med 25 punkter vid tre tillfällen sedan juni, men väntas nu öka takten till 50 punkter enligt bedömningen hos fem av de sex största bankerna i landet. KPI-inflationen sjönk mer än väntat i september, vilket tillsammans med en dämpning i ekonomin talar för ett större steg.

På torsdagens agenda står även försäljning befintliga bostäder i USA och konsumentförtroende i euroområdet.



            onsdag kl 10.00 (tisdag kl 16.15)
           ====================================
USD/SEK    10:5776  (10:5478)  EUR/USD    1:4064  (1:0803)
EUR/SEK    11:4063  (11:3937)  USD/JPY    152:39  (150:88)
Ty obl 2      2,16     (2,17)  Ty obl 10    2,31    (2,30)
US obl 2      4,05     (4,03)  US obl 10    4,22    (4,19)
Sv obl 2      1,80     (1,81)  Sv obl 10    2,17    (2,17)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -