ECB
CENTENO SER MÖJLIG 50 PKT-SÄNKNING I DEC, ANDRA TVEKAR (Direkt)

2024-10-23 15:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB-rådsledamoten Mario Centeno tror att en större räntesänkning är möjlig vid nästa policymöte i december, men data kommer att bestämma beslutet.

Det sade han till CNBC på torsdagen, enligt Bloomberg News.

"Vi måste titta på inkommande data – trenden i data som vi har observerat – och 50 punkter kan definitivt ligga på bordet. Vi fortsätter att vara databeroende och de data vi får pekar i den riktningen", sade Centeno.

Han konstaterade att inflationsutfallet för september var "mycket lägre än vi väntade", vilket också gällde kärninflationen.

"Så vi har konvergerat. Inflationen ligger så nära 2 procent på medellång sikt som den kan göra", sade den portugisiske ECB-rådsledamoten.

Han sade vidare att "den sista milen" inte kommer att gå från över 2 procent utan från under 2 procent, detta eftersom inflationen nu är under 2 procent vilket kan bestå under 2025. Inflationen kan visserligen stiga något kommande månader, men det beror på baseffekter.

"Just nu är prognosen baserad på en återhämtning som drivs av konsumtionen. Men för att konsumtionen ska bli en verklig del av historien behöver vi reallöneökningar, och vi har inte det. Så vi måste vara mycket försiktiga för att få mjuklandningsstoryn rätt", sade Centeno.

ECB-rådsledamoten Robert Holzmann noterade vidare att vissa av hans kollegor troligen kommer att trycka på för en 50-punkterssänkning i december, men enligt hans bedömning kan inte det motiveras med aktuella data.

Holzmann bedömer visserligen att en mjuklandning för Europa är garanterad, men han tycker att marknaden prissätter lite väl aggressiva räntesänkningar.

Ytterligare en ECB-rådsledamot, Klaas Knot sade på onsdagen att han är ganska övertygad om att inflationen kommer att nå 2 procent under 2025, och att ECB kan lyfta foten från bromsen om basprognosen håller.

Han ser dock inte en strukturell inflation under 2 procent som någon stor risk i dagsläget, och han tror att det krävs en större ekonomisk nedgång för att motivera en större räntesänkning.


Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -