ATLAS COPCO
SVÅRT DRA BRANSCHSLUTSATSER BARA UTIFRÅN ASML (NY) (Direkt)

2024-10-23 17:05

(Tillägg: sista stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det nederländska halvledarbolaget ASML är en mycket viktig leverantör till halvledarbranschen, men det krävs totalt över 900 processer och många verktyg från andra leverantörer för att producera halvledarchip. Det är därför svårt att dra slutsatser om vad som händer på marknaden bara baserat på en, förvisso mycket viktig, leverantör som ASML.

Det säger Atlas Copcos relativt nytillträdde vd Vagner Rego till Nyhetsbyrån Direkt efter verkstadsbolagets delårsrapport, där det inte förefaller ha kommit någon stor negativ överraskning kring affärsområdet Vakuumteknik som levererar utrustning till halvledarindustrin.

När ASML den 15 oktober kom med ett överraskande svagt kvartalsbesked, innehållande bland annat mer än en halvering av orderingången, föll Atlas Copco-aktien med 5 procent och drog ned det svenska storbolagsindexet OMXS30 tydligt. Vagner Rego vill inte kommentera om kursrörelsen var rimlig eller inte.

Jämfört med bland annat ASML har Atlas Copco kortare ledtider, noterar han.

Atlas Copco-chefen vill inte peka ut någon konkurrent som direkt liknande Atlas Copco på halvledarområdet. De olika aktörerna i sektorn, inklusive köpare av utrustning, använder produkter vid olika tidpunkter i projekt samt har olika lagerstyrning och strategier, pekar han vidare på.

ASML är en litografimaskinsutvecklare som är verksam i chiptillverkarnas leverantörskedja.

Atlas Copco tillhandahåller vakuumpumpar som krävs i produktionskedjan kring halvledare och elektronikprodukter.

Affärsområdet Vakuumteknik hade i tredje kvartalet en omsättning på 10,4 miljarder kronor, vilket var 4 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan enligt Infronts sammanställning. Rörelseresultatet på 2,0 miljarder kronor och rörelsemarginalen på 19,3 procent var dock lägre än vad analytiker hade räknat med. Orderingången på 9,5 miljarder kronor var i linje med förväntan.

Analytikernas estimat var helt eller till största delen insamlade före ASML:s besked som kom på eftermiddagen den 15 oktober.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

ASML Holding NV - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -