SAAB
VÄLDIGT STARKT KVARTAL, FORTFARANDE STOR EFTERFRÅGAN - VD (Direkt)

2024-10-22 10:19

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Saabs vd Micael Johansson tycker att det gångna kvartalet var väldigt starkt för försvarsföretaget med alltjämt stor efterfrågan i marknaden som fick bolagets orderingång att växa mer än 40 procent.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter offentliggörandet av kvartalsrapporten som fick aktien att kliva upp över 6 procent på Stockholmsbörsen under hög aktieomsättning.

"Vi gör bra affärer. Vi har en bra organisk tillväxt på över 17 procent på kvartalet och 21 procent för årets första nio månader, så det är starkt momentum i bolaget. Vi lyckas också få ut en skaleffekt av det så vår lönsamhet ökar mer än försäljningstillväxten, vilket hela tiden är vår ambition. Som vi pratade om i samband med förra rapporten har vi större kundbetalningar under andra halvåret, och i tredje kvartalet hade vi ett starkt operationellt kassaflöde på 3,2 miljarder kronor. Det är bra att se att det har hänt", säger Micael Johansson.

Ni ger ingen mer exakt kassaflödesprognos för helåret än att det ska bli ett positivt operationellt kassaflöde?

"Nej, vi fortsätter att hålla fast vid den guidningen. Det är rätt att göra så tycker jag."

21 procents organisk tillväxt hittills i år är strax över helårsguidningen om att ni kommer att landa i den övre delen av intervallet 15-20 procent. Räknar ni med en viss tillväxtförsvagning i fjärde kvartalet eller är det bara försiktighetsskäl som gör att ni avstår från att höja prognosen?

"Vi känner oss trygga med att vi hamnar i övre delen av intervallet av vår guidning på 15-20 procent, men vi håller fast vid guidningen. Det känns helt rätt efter den känslighetsanalys som vi har gjort", fortsätter vd:n.

Orderingången21 miljarder kronor i tredje kvartalet var mer än 3 miljarder högre än analytikernas förväntan enligt Infronts sammanställning. Vad tror du överraskade dem?

"Jag vet inte vad som överraskade dem, men det var inte så mycket som överraskade oss. Vi gör fortfarande många bra affärer på en marknad som har en stor efterfrågan. Det är fortfarande affärsområdet Surveillance med sina sensorer och affärsområdet Dynamics med sina avancerade vapensystem som drar orderingången. Efterfrågan på supportvapen och sådana saker är stor i marknaden. Kvartalsutfallet förvånar mig inte riktigt. Det avgörande är när man slutför kontrakten och vilken kapacitet som kunderna har att göra det snabbt. Det är ett jättestarkt kvartal på det sättet, absolut."

Affärsområdet Dynamics rörelsemarginal på 13,5 procent var som väntat högst i koncernen där utfallssnittet blev 8,8 procent, men Dynamics marginal var inte lika hög som analytikernas prognos om 16,8 procent enligt Infront.

"Dynamics består av flera affärsenheter. Mixen ser lite olika ut i olika kvartal, ofta beroende på om vi har större leveranser eller inte i Ground Combat. Det kan orsaka en viss fluktuation i lönsamheten", säger Micael Johansson.

Lönsamheten i Surveillance överraskade negativt i förra kvartalsrapporten, men nu var såväl omsättning som rörelseresultat och marginal över analytikers förväntan.

"Det är bra projektgenomförande, bra trend i att få upp skala på sensorer och att få ut saker ur huset. Det är så enkla saker som gör att lönsamheten växer. Det ska den göra. Det är ett affärsområde som ska ligga högt, så det är på väg åt rätt håll", fortsätter vd:n.

Enligt höstens svenska totalförsvarsbesked från regeringen ska Sveriges militära försvarsutgifter uppgå till 2,6 procent av BNP år 2028.En del av de pengarna väntas gå till material. Inom vilka delar ser ni bäst möjligheter?

"Jag tror att vi är väl positionerade för att proportionerligt följa med utgifterna i Sverige. Det är så det har sett ut tidigare. Det var inga jätteöverraskningar i försvarsbeskedet i spåren av vad försvarsberedningen hade sagt. Det är mycket fokus på mängdmaterial, support, underhåll och tillgänglighet på de system man har - ammunition och sådana saker. Där har vi väldigt mycket att göra och sedan fortsätter de andra programmen av större karaktär. Sedan kommer man behöva mer luftförsvar och annat för sina förband och det är något som vi också bidrar med. Det fanns ingenting som egentligen stack ut i totalförsvarspropositionen utifrån vad försvarsberedningen redan hade sagt. Vi är rätt positionerade för det som Sverige behöver", hävdar Saab-chefen.

Ni är ett brett företag med många olika affärsområden. Finns det risk att det svenska Nato-medlemskapet gör att Sverige släpper de i historien höga ambitionerna på att den inhemska industrin ska tillhandahålla vapensystem inom många olika områden och att det kan drabba er?

"Jag är inte orolig för det. Jag tror att vi har väldigt mycket att bidra med i ett Nato-perspektiv. Vi tror att Nato-medlemskapet snarare kommer att stötta vårt företags tillväxt. Det som man nu har byggt upp runt stridsflyg, u-båtar, luftövervakning och sensorer är enormt starka bidrag och dessutom extremt kostnadseffektivt jämfört med många av våra konkurrenter. Jag ser inget skäl till varför Sverige över huvud taget skulle överge områden som vi är starka inom, utan snarare bidra med den här typen av förmågor inom Nato – speciellt i den nordiska regionen där Sverige ska ta ett stort ansvar, men även på andra ställen."

Blir det mer satsningar på partnerskap framöver?

"Partnerskap är absolut viktiga på vissa områden, både för att nå marknaden och för att man inte kan göra allting själv. Vi har flera partnerskap", konstaterar Micael Johansson.

Tysk och italiensk försvarsindustri meddelade nyligen att de ska samarbeta kring militära fordon såsom stridsvagnar och stridsfordon?

"Vi är ju inte riktigt i branschen att bygga militära (mark)fordon, men däremot har vi en del utrustning ombord på militära fordon, så det kan vara intressant för oss som underleverantör. Samarbetet är ett exempel på att det viktigt med industriella samarbeten för att få skala i verksamheter och få kunder att köpa samma sak", säger Saab-chefen.

Blir det någon skillnad för försvarsbranschen av vilken presidentkandidat som vinner det amerikanska presidentvalet?

"Jag skulle inte säga det. Europa är i en fas där vi måste bygga upp vår egen säkerhetsförmåga oavsett vilken amerikansk administration som kommer på plats. Vår USA-verksamhet betraktar sig som lokal. De tusen personer som arbetar där kommer inte påverkas av vilken administration som kommer i spel. Båda kandidaterna har försvarsförmåga och försvarsutgifter högt på agendan så där ser jag ingen skillnad", svarar Micael Johansson.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SAAB B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -