Franklin European Quality Dividend UCITS ETF
Franklin European Quality Dividend UCITS ETF ökade 6,57 procent under Q3 - positivt kvartal för europeiska aktier (Finwire)

2024-10-22 13:03

Fonden Franklin European Quality Dividend UCITS ETF steg 6,57 procent under det tredje kvartalet, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,50 procent. På rullande 12 månader har fonden avkastat 20,80 procent och är därmed bättre än index som har ökat 18,87 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon Dina Ting och Lorenzo Crosato.

Inledningsvis skriver förvaltarna att europeiska aktier steg sammantaget under tredje kvartalet då de gynnades av en svagare amerikansk dollar, tillsammans med en räntesänkning från Bank of England (BoE) i augusti och en räntesänkning från ECB i september.

Gällande fondens utveckling kom positiva bidrag under kvartalet från undervikten mot momentumfaktorn och övervikten mot lågvolatilitetsfaktorn.

Momentumfaktorn uppges ha givit mestadels negativ avkastning, då investerarna på grund av förnyad rädsla för en recession sökte sig bort från stora teknikbolag och tillväxtaktier och in i värdebolag och defensiva aktier. Efter en svag julimånad vände marknadssentimentet i USA svagt uppåt i augusti och september.

Aktier med låg volatilitet utvecklades bättre än de breda marknadsindexen under kvartalet, då volatiliteten toppade i början av augusti på grund av farhågor om en recession. Dessa farhågor avtog dock under resten av augusti och september, vilket ledde till lägre volatilitet i takt med att Federal Reserve inledde sin räntesänkningscykel.

Negativa bidrag kom istället från undervikten mot värdefaktorn.

Värdeaktier utvecklades bättre än den amerikanska marknaden, särskilt småbolagsaktierna, och utomlands när tillväxtaktierna tappade mark på grund av rädslan för en recession. Men värdefaktorn gav en blandad avkastning även om värdeaktierna avslutade kvartalet med kraftiga uppgångar.

Övervikten i telekommunikationssektorn bidrog till den relativa avkastningen, medan undervikten i läkemedel och life science bidrog negativt.

Sett ur ett geografiskt perspektiv bidrog undervikten mot den franska marknaden positivt till den relativa avkastningen, medan övervikten i den norska marknaden hämmade den relativa avkastningen.

Valutamässigt bidrog en undervikt mot den svenska kronan till en positiv utveckling, medan en övervikt mot den norska kronan hämmade den relativa utvecklingen.

Förvaltarnas indexmetodik begränsar enskilda värdepappersvikter till 3 procent för att diversifiera portföljen och minimera risken för ett enskilt värdepapper.

Franklin European Quality Dividend UCITS ETF, % september, 2024
Fond Q3, förändring i procent 6,57
Index Q3, förändring i procent 2,50
Fond ett år, förändring i procent 20,80
Index ett år, förändring i procent 18,87

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin European Qual... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -