Swedbank Robur Technology A
Swedbank Robur Technology ökade 0,67 procent i september - fokus på Apple (Finwire)

2024-10-22 15:01

Fonden Swedbank Robur Technology steg 0,67 procent i september, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,15 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 25,29 procent och är därmed bättre än index som har ökat 23,67 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Christian Blink.

Inledningsvis skriver förvaltaren att marknaden fortsätter att fokusera på utvecklingen i den amerikanska ekonomin och den ökade riskaptiten efter den amerikanska och den kinesiska centralbankens räntesänkningar under månaden, samt det stora stimulanspaketet i Kina.

"Efter att FED sänkte räntan med 50 punkter kvarstår frågan om de förutser en kommande recession. Troligtvis väntas det försiktiga investeringsklimatet inom tekniksektorn att kvarstå, men med ett stort undantag för AI", skriver förvaltaren.
Vidare skriver man att trots en positiv syn på Apple har man valt att minska sin position på grund av den höga värderingen och kortsiktig försiktighet.

"Lanseringen av Apple Intelligence sker successivt, och iPhone-uppgraderingen från modell 15 till 16 är liten, vilket kan påverka försäljningen. Apples strategi om att inte höja priserna trots ökade kostnader riskerar att pressa marginalerna, även om den ökar den installerade basen."

Förvaltaren lyfter även långsiktiga risker vilket inkluderar regulatoriska utmaningar kring App Store och Google-avtalet. Förvaltaren menar att även om Apple är väl positionerat för att kunna dra nytt av artificiell intelligens finns det osäkerhet kring hur det kan påverka bolagets affärsmodell.

"Om exempelvis App Store blir obsolet kan Apple reduceras till en renodlad hårdvarutillverkare."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Broadcom och Nvidia med vikter om 9,10, 8,85 respektive 8,05 procent.

Swedbank Robur Technology, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,67
Index MM, förändring i procent 1,15
Fond i år, förändring i procent 25,29
Index i år, förändring i procent 23,67

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Technol... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -