SEB Sweden Equity C (SEK)
SEB Sweden Equity Fund minskade 0,2 procent i september - största nettoköp i Beijer Ref och Thule (Finwire)

2024-10-21 12:39

Fonden SEB Sweden Equity Fund C SEK minskade 0,2 procent i september vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,4 procent vilket är sämre än index som stigit 15,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltaren Caroline Forsberg.

Inledningsvis skriver förvaltaren att Stockholmsbörsen klättrade 1,3 procent under månaden, samtidigt som storbolagen och småbolagen steg med 1,2 respektive 1,6 procent.

Under månaden sänkte den amerikanska centralbanken räntan med 0,5 procentenheter, samtidigt som svenska Riksbanken och den europeiska centralbanken sänkte räntan med 0,25 procentenheter vardera.

Flera bolag rapporterade vinstvarningar inför kvartalsrapporterna, bland annat Volvo Cars, Dometic, Husqvarna, Note och Concentric.

"I övrigt så noterades under månaden att SKF planerar att notera sin fordonsrelaterade division i ett eget bolag samtidigt som Telia lanserade ett omfattande besparingsprogram där omkring 15 procent av personalstyrkan ska bort", skriver förvaltaren.

För fondens del utvecklades den sämre än sitt jämförelseindex under månaden, där verkstad- och hälsovårdssektorn tyngde den relativa utvecklingen mest negativt. Samtidigt bidrog sällanköpsvaror och teknik mest positivt till relativavkastningen.

Bland enskilda bolag bidrog innehaven i Sectra, Nibe, Hexagon och Sagax mest positivt relativt index, samtidigt som innehaven i Novo Nordisk, Astra Zeneca, Beijer Ref och Bravida tyngde mest.

Gällande portföljaktiviteten gjordes de största köpen i Beijer Ref och Thule, samtidigt som de största försäljningarna gjordes i Investor och Hexagon.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att man utnyttjar hela investeringsområdet i syfte att investera i kvalitetsbolag med potential till vinsttillväxt och hållbarhet som en del av affärsmodellen.

"Vi strävar efter att våra innehav ska ha stark marknadsposition, god lönsamhet och en bevisad förmåga till lönsam tillväxt eftersom vi tror att kvalitetsbolag kommer att ge en bättre utveckling över tid", skriver förvaltarna.

De största innehaven i portföljen var Investor, Volvo och Atlas Copco, med vikter om 10,0, 8,4 respektive 7,0 procent.

Gällande sektorallokering hade fonden störst exponering mot industri, finans och hälsovård, med vikter om 43, 28 respektive 12 procent.

SEB Sweden Equity Fund C SEK, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,2
Index MM, förändring i procent 1,3
Fond i år, förändring i procent 14,4
Index i år, förändring i procent 15,2

Leo Luthander
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB Sweden Equity C (SEK) - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -