SEB Green Bond Fund ökade 0,97 procent i september - Fed inledde räntesänkningscykel (Finwire)

2024-10-21 12:45

Fonden SEB Green Bond Fund steg 0,97 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 3,49 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Marianne Gut, Martin Lundvall och Mattias Ekström.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den amerikanska centralbanken genomförde en räntesänkning om 0,5 procentenheter under månaden. Sänkningen motiverades av en försvagning av arbetsmarknaden och av att inflationen har fallit tillbaka.

"Senaste tillväxtsiffrorna visar dock att den amerikanska ekonomin fortsätter att tuffa på. Sämre ser det ut för Europa, speciellt för Tyskland och Frankrike", skriver förvaltarna.

Flera bilbolag har under månaden vinstvarnat och i Kina svarade myndigheterna på svag ekonomisk statistik med omfattande stimulanspaket.

Räntorna sjönk på bred front i september, medan börserna steg och kreditspreadarna minskade.

"I kreditmarknaden ser vi ett ökat utbud av obligationer men det har mötts av en stark efterfrågan."

Under månaden utvecklades fonden bättre än sitt jämförelseindex. Under september utgjorde gröna obligationer cirka 98 procent av fondens totala tillgångar.

"De underliggande gröna projekten i fonden var brett diversifierade. Uppskattningsvis fokuserar 35 procent av projekten på förnybar energi. Projekten inkluderar bland annat finansiering av miljöklassade fastigheter i Sverige och Europa, finansiering av hållbara globala energialternativ och hantering av vattenresurser."

Fondens duration uppgick till 2,95 år medan motsvarande tal för index var 2,69 år. Den genomsnittliga kreditratingen i fonden var BBB+.

När det gäller fondens geografiska allokering var den största exponeringen mot Sverige med 25,3 procent, följt av Norge och Nederländerna med vikter om 10,8 respektive 10,4 procent.

SEB Green Bond Fund, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,97
Fond i år, förändring i procent 3,49

Leo Luthander
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -