SEB FRN Fond A
SEB FRN Fond ökade 0,71 procent i september - stark utveckling för fastigheter (Finwire)

2024-10-21 14:09

Fonden SEB FRN Fond steg 0,71 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,40 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 7,67 procent och är därmed bättre än index som har ökat 4,30 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Martin Edemalm och Örjan Pettersson.

Förvaltarna inleder med att konstatera att den höga aktiviteten på den svenska obligationsmarknaden fortsatte under september, med stark efterfrågan från investerare trots den höga takten.

Den amerikanska centralbanken genomförde en räntesänkning på 0,5 procentenheter under månaden, motiverad av en ökad oro för arbetsmarknaden och att inflationen fallit tillbaka.

Den svenska Riksbanken sänkte räntan med 0,25 procentenheter och pekade på möjligheten för en dubbelsänkning under någon av årets två kvarvarande möten.

"I Europa är makrobilden fortsatt svag, speciellt för Tyskland och Frankrike", skriver förvaltarna.

Flera tyska bilbolag har under månaden vinstvarnat och i Kina svarade myndigheterna på svag ekonomisk statistik med omfattande stimulanspaket.

Precis som förra månaden var september en stark månad, både i absoluta och relativa termer. Samtliga sektorer utvecklades positivt, även om fastighetssektorn visade den starkaste utvecklingen.

"Inom sektorn stack innehavet i SBB ut drivet bland annat av att det skuldtyngda bolaget gynnas av det lägre ränteläget samt förväntningar på att den kommande börsintroduktionen av SBB-ägda Sveafastigheter kommer att förbättra SBB:s likviditetssituation."

Gällande portföljaktiviteten har fonden deltagit i emissioner av obligationer från Arbejdernes Landsbank, Elekta, EcoDataCenter, Landsbankinn, Nordea, Novedo, Resurs, VNV Global samt gröna obligationer från Diös och Norion.

"Den tekniska bilden i kreditmarknaden är fortsatt stark - utbudet av nyemissioner möts av stark efterfrågan. På den negativa sidan så börjar värderingen bli alltmer ansträngd i takt med att kreditspreadar, det vill säga kreditmarginalen på företagsobligationer, sjunker. Sammantaget är vi försiktigt positiva till kreditmarknaden."

Fonden hade störst exponering mot sektorerna bank och fastighetsbolag, med vikter om 28 respektive 24 procent.

Största emittenter i fonden var SEB Hypotek, Stadshypotek och Heimstaden Bostad med exponeringar om 3,7, 3,5 respektive 3,1 procent.

När det gäller fondens geografiska allokering var den största exponeringen mot Sverige med 69 procent, följt av Danmark och Norge med vikter om 15 respektive 7 procent.

Den genomsnittliga kreditdurationen uppgick till 2,3 år och den effektivräntan uppgick till 4,9 procent.

SEB FRN Fond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,71
Index MM, förändring i procent 0,40
Fond i år, förändring i procent 7,67
Index i år, förändring i procent 4,30

Leo Luthander
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB FRN Fond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -