SANDVIK
SMM MEST EXPONERADE FÖR OSÄKERHET ÅTERSTOD 2024 - VD (Direkt)

2024-10-21 12:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sandviks kortcykliska affärsområde SMM är det av verkstadsföretagets affärsområden som är mest exponerat för den makroekonomiska svaghet och osäkerhet som Sandvik ser inför återstoden av året.

Det sade Sandviks vd Stefan Widing till reportrar efter bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet.

"Det är förbrukningsvaror, så det utvecklas direkt proportionellt mot kundernas produktionsnivåer, vilket innebär att om färre bilar produceras ser vi det omedelbart. Det finns ingen långsiktig orderbok i den verksamheten, så det är där vi påverkas mest i nuläget", sade Sandvik-chefen.

Att inflationen mer eller mindre har kommit under kontroll har lett till en start av styrräntenedgångar, men inköpschefsindexen är fortfarande låga på flera håll, och på vissa håll mycket låga, konstaterade Stefan Widing.

I Europa ligger indexen kring 45 och i Tyskland till och med ned mot 40-strecket, vilket nästan motsvarar en krisnoteringar. Även i USA och Kina ligger indexen under 50-strecket som markerar gränsen mellan expansion och tillbakagång.

"Så ur ett industriproduktionsperspektiv har vi en långsam makroekonomisk miljö", sade Sandvik-chefen.

För fordonssektorn är läget tydligt negativt med tvåsiffrig nedgång, särskilt drivet av Europa, men även Nordamerika och Kina.

Kundsegmentet generell industri är också svagt, om än lite bättre i Nordamerika och Kina jämfört med Europa, enligt Sandvik-chefen.

Flygområdet, som underliggande är en tillväxtsektor, gick bara ungefär sidledes under det gångna kvartalet på grund av utmaningarna i Nordamerika, vilka dock är av mer tillfällig natur. Flygplanstillverkaren Boeing, som påverkas av en pågående strejk, är en storkund till Sandvik inom området.

Sandvik har befunnit sig i en svagare makroekonomisk miljö i ungefär ett år nu, noterade Stefan Widing angående hur bolaget ska navigera situationen.

"Vi har redan vidtagit flera åtgärder och gjorde ett besparingsprogram i början av året, så vi har anpassat oss bra till miljön. Självklart kommer vi att fokusera på aktiviteter så länge det behövs", sade Stefan Widing.

Kinamarknaderna har utvecklats svagare än väntat under det gångna året, vilket också ett av skälen till att regeringen där nyligen aviserade stimulansprogram, sade Sandvik-chefen.

"Det är för tidigt att säga vilken effekt det får, men allt annat lika är det positivt och kommer förhoppningsvis att öka den ekonomiska aktiviteten i Kina", tillade Stefan Widing.

I andra delar av Asien har det gått något bättre än väntat för verkstadsbolaget. Det innefattar bland annat Indien där Sandvik fortsätter att se relativt bra tillväxt, enligt Stefan Widing.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -