RÄNTOR/VALUTOR
EUPOPARÄNTOR UPP, DOLLARN STÄRKTES (Direkt)

2024-10-21 16:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på måndagen, med tyska räntor upp 9-10 punkter, medan euron blev marginellt svagare mot dollarn till 1:0846 jämfört med vid svensk stängning i fredags. Mot yenen stärktes dollarn över 150, medan guldpriset nådde nya nivåer när spänningarna i Mellanöstern ökar efterfrågan och investerare positionerar sig inför det amerikanska presidentvalet den 5 november.

Såväl den internationella som den svenska makrokalendern är rätt tunn denna vecka, men bland annat torsdagens preliminära PMI-utfall för oktober ses som viktigt, inte minst för ECB:s bedömning av läget i euroområdets ekonomi.

Enligt ECB-rådsledamoten Bostjan Vasle kan nästa möte vara ett bra tillfälle att bedöma de ekonomiska utsikterna i detalj då de har en ny prognos.

"Det kan bli en startpunkt för en bredare diskussion om euroområdets ekonomi", sade han till Financial Times.

Vasle sade att det faktum att de sänkt räntan två möten i rad inte nödvändigtvis betyder att de kommer att sänka snabbt framöver.

Marknaden väntar sig nu räntesänkningar vid kommande fyra möten, vilket skulle ta depositräntan till 2,25 procent i april.

Hans kollega Gediminas Simkus sade att ECB troligen kommer att sänka styrräntan ner till den "naturliga" nivån, mellan 2 och 3 procent. Men om disinflationen biter sig fast kan räntan behöva sänkas lägre än så.

Enligt ECB-rådsledamoten Peter Kazimir är decembermötet vidöppet, men om en snabbare takt i disinflationstakten kan bekräftas kommer ECB att vara i en stark position för att fortsätta sänkningscykeln, rapporterade Bloomberg News.

Under morgonen visade statistik att de tyska producentpriser sjönk 0,5 procent i september, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad året före sjönk priserna 1,4 procent, efter -0,8 procent i augusti.

Väntat var en mindre nedgång med 0,2 procent från månaden före.

Här hemma kom statistik som visade att Svensk Handels E-handelsindikator steg till den högsta nivån för en septembermånad sedan E-handelsindikatorn startade 2020.

Vidare visade Arbetsförmedlingens veckosiffror att såväl antalet arbetslösa som nya inskrivna sjönk, medan antalet som fått jobb och antalet nya lediga jobb ökade.

USA-räntorna steg också på måndagen, med tvåårsräntan 4 punkter upp till 4,00 procent och tioåringen 8 punkter högre till 4,15 procent, från svensk stängning i fredags. Det var första gången sedan i slutet av juli som tioårsräntan var uppe över 4,10 procent.

Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, sade enligt Bloomberg News att han inte har någon brådska med att sänka räntan till neutral nivå. Centralbanken har ett fast åtagande att få inflationen till målet.

Han upprepade också att räntan ligger en bit över neutral nivå, som han bedömer ligger någonstans mellan 3 och 3,5 procent. Inflationen väntas samtidigt falla till målet till slutet av nästa år.

Fed-chefen i Dallas, Lorie Logan, sade i ett förskrivet tal att hon ser gradvisa sänkningar om ekonomin utvecklas som väntat. Hon sade att den amerikanska ekonomin ännu är stark och stabil, men osäkerhet råder om utsikterna. Nedåtrisker för arbetsmarknaden har ökat, vilket balanseras mot minskande men fortsatt reala uppåtrisker för inflationen.

USA-data visade att ledande indikatorer sjönk med 0,5 procent i september, väntat var en nedgång med 0,3 procent från månaden före, efter en nedgång med 0,2 procent dessförinnan.

Kinas centralbank sänkte sina referensräntor (LPR) med 25 punkter, där den ettåriga nu ligger på 3,10 procent och den femåriga på 3,60 procent. Sänkningen var allmänt väntad efter tidigare signaler från PBOC.

Capital Economics noterade att det kommer att minska räntebetalningarna på befintliga lån och lätta på trycket för skuldsatta företag. PBOC har signalerat möjligheten för ytterligare en sänkning av reservkraven (RRR) med 25-50 punkter innan årets slut, och de förväntar sig att styrräntorna sänks med 40 punkter nästa år.


Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -