GETINGE
VI HAR MOMENTUM NÄR DET GÄLLER PRIS - VD (Direkt)

2024-10-18 09:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Medicinteknikbolaget Getinge står fast vid sin tillväxtprognos för helåret 2024 efter delårsrapporten för det tredje kvartalet, trots en starkare orderingång än väntat.

"Vi har behövt en återhämtning i orderingången under 2024, och det är det vi ser nu. Det stöttar det vi har sagt tidigare", säger Getinges vd Mattias Perjos till Nyhetsbyrån Direkt.

Fortsatt förväntar sig Getinge alltså att nettoomsättningen för helåret 2024 ökar med 2-5 procent organiskt.

Vd:n vill inte utveckla var någonstans i spannet 2-5 procent som är mest troligt.

"Nej, vi håller oss till hela spannet just nu. Om det är något så är orderingången på marginalen lite mer positiv än tidigare. Vi har ett väldigt stort kvartal nu som vi är inne i med mycket utleveranser framför oss, och när vi ser på det tredje kvartalet var leveranserna inom Life Science lite lägre än vad vi hade hoppats på grund av att kunder vill skjuta på leveranser in i det fjärde kvartalet, så det vill till nu att allt kommer ut för att vi ska hamna rätt i spannet", säger Mattias Perjos som vidare lyfter fram att Getinge just nu har momentum när det gäller pris.

"I vår bransch är det något som tar betydligt längre tid än i andra branscher, men nu har vi kommit upp på en nivå som är positiv och som bidrar till både tillväxt och lönsamhet."

När det gäller Getinges rörelsemarginal (ebita-resultat före engångsposter) så försvagades den under kvartalet till 11,5 procent från 14,5 procent. Väntat var 12,8 procent enligt Infronts estimatsammanställning.

"Mer än 100 procent av nedgången jämfört med föregående kvartal i fjol är inom Acute Care Therapies. Det har att göra med att de har haft lägre volym, även om det har varit en god orderingång inom Acute Care Therapies. Det här påverkar vinsten", säger Mattias Perjos.

Vd:n lyfter även att Getinge har fått tillbaka CE-märket för bolagets ECMO-produkter, något som påverkat kvartalet negativt.

"Det har gjort att vi har haft ett längre uppehåll där vi inte levererat produkter samt att det har varit en del omställningskostnader relaterat till det", fortsätter Mattias Perjos som tillägger att även valutan tyngt resultaträkningen.

Kommer det här fortsätta framöver?

"Nej, det bedömer vi inte. Egentligen påverkades hela september av CE-märket, och att vi har fått tillbaka det är en jättepositiv nyhet både för oss och patienterna. Vi är nu i gång sedan första veckan i oktober och levererar produkter igen."

På den positiva sidan kom som sagt Getinges orderingång in något bättre än väntat.

"Vi prognostiserar inte orderingång, men det är väldigt positivt med utfallet i kvartalet i och med att det är så brett. Det är även glädjande att Bio-Processing verkar ha bottnat ur", säger Mattias Perjos.

Enligt vd:n har investeringsklimatet förbättrats sedan i somras.

"Vi ser bra tillväxt för Bio-Processing i både USA och Kina", säger han.


Gustaf Andersson +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Getinge B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -