SKAGEN Focus A
SKAGEN Focus ökade 1,53 procent i september – hög portföljaktivitet (Finwire)

2024-10-15 16:06

Fonden SKAGEN Focus A steg 1,53 procent i september, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,28 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 5,22 procent och är därmed sämre än index som har ökat 19,35 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Jonas Edholm och David Harris.

Inledningsvis skriver förvaltarna att årets tredje kvartal var händelserikt och volatilt, med minskad inflation, svagare amerikansk ekonomisk data, räntesänkningar och ökat fokus på det amerikanska valet.

"I september inledde Fed sina lättnader, vilket bekräftade att en global synkroniserad stimulanscykel verkligen håller på att ta form. Vi tror att detta kommer att få enorma konsekvenser och potentiellt vända upp och ned på de globala aktiemarknadernas färdplan, vilket gör att de tidigare förlorarna kan bli vinnarna i nästa investeringscykel", skriver förvaltarna.

Det tilläggs att värderingsskillnaden mellan små och medelstora bolag och stora/megabolag fortfarande är stor och på många sätt outnyttjad, enligt förvaltarna.

Under kvartalet bidrog Mohawk Industries mest positivt efter en stark kvartalsrapport, men även Phinia kom med starka bidrag och har fördubblat sin kurs sedan fonden tog in bolaget i portföljen för ett år sedan. Phinias aktie har nått förvaltarnas riktkurs och fonden sålde därför hela innehavet under månaden. Aya nämns som en annan stark bidragsgivare under kvartalet.

I andra änden tyngde Grupo Traxion och Methanex, men även innehavet i ST Microelectronics som avyttrades i sin helhet med hänvisning till "en cyklisk nedgång i estimaten och en potentiell minskning av våra normaliserade vinstutsikter på medellång sikt." Innehavet i Methanex minskades också under perioden.

Vidare lyfts Hyundai Mobis fram som numera är fondens största innehav. Förvaltarna beskriver potentialen för en värdeökning i bolaget som starkt och värderingen som mycket attraktiv.

Andra portföljförändringar som gjorts under kvartalet innefattar en minskning i Japan Post Holdings före marknadsturbulensen, för att sedan återköpa en del av aktierna på lägre nivåer. Innehaven i Signify och Fortuna Mining avyttrades helt, medan det i Acerinox ökades. Samtidigt togs Kalmar och Akatsuki in som nya innehav i portföljen.

De största innehaven i fondens portfölj var Hyundai Mobis, KB Financial Group och First Horizon, samtliga med en portföljvikt om 3,8 procent vardera.

SKAGEN Focus A, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,53
Index MM, förändring i procent 1,28
Fond i år, förändring i procent 5,22
Index i år, förändring i procent 19,35

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SKAGEN Focus A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -