D&G Aktiefond
Didner & Gerge Aktiefond ökade 1,52 procent i september - tagit in SKF i portföljen (Finwire)

2024-10-15 17:37

Fonden Didner & Gerge Aktiefond steg 1,52 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 14,06 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Simon Peterson.

Inledningsvis konstaterar förvaltaren att fonden presterade starkare än jämförelseindex under månaden, vilket främst drevs av uppgångarna i Atlas Copco, Nibe samt Systemair.

Systemair rapporterade ett bättre kvartalsresultat än väntat i sitt brutna räkenskapsår genom att redovisa en fortsatt stark ebit-marginal, vilket fick aktien att stiga.

"Givet en utmanande marknad med lägre volymer, tycker vi att detta visar på företagets potential när volymerna eventuellt normaliseras. Systemair är väl positionerat inom ventilationsmarknaden och stöds av starka strukturella trender, såsom energieffektivitet, vilket även framhölls av ledningen i deras långsiktiga framtidsutsikter", skriver förvaltaren.

Bland de innehav som hade svagast utveckling återfinns Dometic, Bravida och Hexpol. Dometic utfärdade en vinstvarning den 17:e september till följd av en fortsatt låg efterfrågan på grund av den makroekonomiska situationen.

Förvaltaren beskriver att bolagets återhämtning tycks dröja ytterligare då den organiska tillväxten och vinsten väntas minska under det tredje kvartalet.

"Bolaget fortsätter dock att genomföra strategiska åtgärder för att stärka sina tillväxtområden, med fokus på produktinnovation och lansering av nya kategorier, vilket förväntas leda till betydande tillväxt och förbättrade marginaler under de kommande åren."

Under månaden investerade fonden i SKF, som blir ett nytt tillskott till portföljen. Förvaltaren menar att bolagets arbete med att divisionalisera verksamheten börjar ge resultat och att en avknoppning av bolagets Automotive-verksamhet nyligen annonserats.

"Denna transformation, i kombination med företagets kortcykliska karaktär, som troligen närmare sig en botten, skapar en attraktiv möjlighet för att generera vinsttillväxt och öka aktieägarvärdet."

Vid månadens slut var de största innehaven Atlas Copco, Hexagon samt Volvo, med portföljvikter om 6,3, 6,2 respektive 5,6 procent.

Vad gäller branschfördelning stod industri för 41,4 procent av allokerat kapital, följt av bank & finans och informationsteknologi med 18,5 respektive 15,3 procent av portföljen.

Didner & Gerge Aktiefond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,52
Fond i år, förändring i procent 14,06

Alexander Fellbom
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.‌



redaktion@finwire.org
© Copyright

D&G Aktiefond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -