Carnegie Sverigefond A
Carnegie Sverigefond ökade 1,99 procent i september - ökade i Sandvik och minskade marginellt i Investor och Telia (Finwire)

2024-10-11 14:36

Fonden Carnegie Sverigefond steg 1,99 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 16,58 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Simon Blecher och Mattias Sjödin.

Inledningsvis skriver förvaltarna att centralbanker och vinstvarningar stod i fokus på en börs som utvecklades positivt överlag under september. Federal Reserve sänkte under månaden räntan med 50 punkter, medan ECB och Riksbanken sänkte med 25 punkter vardera.

"Medan räntesänkningarna var väntade så var däremot kinesiska stimulanser, såsom sänkta krav på bankreserver och sänkt styrränta mer överraskande. Shanghaibörsen hade, när detta annonserades, sin starkaste dag på över ett decennium. Detta bidrog också till att industri- och råvarubolag tillhörde månadens vinnare."

Vad gäller fondens utveckling kom de bästa bidragen från Nibe och Securitas. Det förstnämnda förklaras ha gått starkt till följd av data som visade på kraftigt förbättrade beställningar av värmepumpar i Tyskland. Gällande Securitas tror förvaltarna att marknaden kommer uppskatta bolagets transformation mot ett större inslag av teknologi och dess marginalresa mot 8 procent.

Vidare tar förvaltarna upp H&M som under månaden släppte siffror för sitt tredje kvartal. Den mötte inte marknadens förväntningar, och bolagets försäljning i juni förklaras ha varit ovanligt svag samtidigt som marginalen tyngdes av investeringar i marknadsföring.

"På den positiva sidan så vägde det upp att kvartal fyra börjat starkt, med försäljningen under september som var upp 11 procent", kommenterar förvaltarna.

Under månaden valde förvaltarna att öka fondens innehav i Sandvik. Tvärtom minskade man efter stark utveckling marginellt i Investor och Telia.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Investor med en portföljvikt om 8,3 procent, följt av Atlas Copco och Essity som uppgick till 7,4 respektive 6,3 procent.

Fonden hade samtidigt störst exponering mot industri, följt av finans och dagligvaror.

Carnegie Sverigefond, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,99
Fond i år, förändring i procent 16,58

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Sverigefond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -