Aktiespararna Direktavkastning A
Aktiespararna Direktavkastning ökade 2,9 procent i september - centralbankernas räntesänkningscykler har inletts (Finwire)

2024-10-11 13:15

Fonden Aktiespararna Direktavkastning steg 2,9 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av förvaltarduon Peter Magnusson och Jonas Eklund.

Inledningsvis skriver förvaltarna att den internationella riskaptiten fortsatte att vara i fokus under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden.

"Den internationella händelseutvecklingen sammanfattas med de ökade spänningarna i mellanöstern, den första räntesänkningen i denna cykel kom äntligen från FED och Kina som har presenterat massiva stödprogram för stöttning av konsumtion. Vi fick också en ny räntesänkning från Riksbanken", skriver förvaltarna.

Den amerikanska centralbanken presenterade en dubbelsänkning under månaden vilket överraskade majoriteten av tillfrågade ekonomer som endast förväntade sig en sänkning om 25 baspunkter.

På kort sikt förväntas marknaden styras av ett fortsatt oroligt geopolitiskt läge i Ukraina och Mellanöstern, samt inkommande inflationsstatistik och centralbankernas räntebana.

"Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag."

Gällande fondens utveckling väljer förvaltarna att jämföra avkastningen mot OMX ESG Index då det uppges ge en bättre bild av fondens skillnad mot marknaden än mot fondens jämförelseindex då fonden är en indexfond.

"Fonden gick 1,11 procent bättre än OMX ESG index under månaden. De som bidragit mest gentemot OMX ESG index är uteblivet innehav i Astra Zeneca samt uppgångar på 8-10 procent i Billerud och Boliden. De som bidrog mest negativt vs OMX ESG index var industribolag där fonden saknar innehav, främst Atlas Copco, totalt sett -0,91 procent för båda noteringarna."

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Ericsson, Telia och Tele2 med vikter om 5,9 procent vardera.

Aktiespararna Direktavkastning, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,9
Index MM, förändring i procent 2,9
Fond i år, förändring i procent 10,2
Index i år, förändring i procent 10,4

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktiespararna Direktav... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -