Carnegie Global Quality Companies A
Carnegie Global Quality Companies minskade 1,67 procent i september - hälsovårdssektorn tyngde (Finwire)

2024-10-11 17:07

Fonden Carnegie Global Quality Companies A minskade 1,67 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,27 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Simon Reinius och Emanuel Furubo.

Inledningsvis skriver förvaltarna att september precis som augusti inledde månaden med börsfall på grund av oro för ekonomin. Börsfallet följdes sedan av uppgång för att avsluta månaden på ny högstanotering.

Under månaden sänkte Fed styrräntan med 50 punkter, samtidigt som centralbanken signalerade en mer expansiv penningpolitik. På valutamarknaden försvagades dollarn med en procent mot den svenska kronan, enligt förvaltarna.

Kina förklaras mot slutet av månaden ha presenterat stimulanspaket för att vända den vikande inhemska fastighetsmarknaden och boosta ekonomin. Den europeiska lyxsektorn som har en stark koppling till kinesisk konsumtion lyfte på beskedet, varför portföljbolagen Richemont och L'Oreal avslutade månaden med uppgångar kring 10 procent.

På sektornivå sågs den bästa utvecklingen inom industri, med en bra utveckling i det nya innehavet Atlas Copco. Bolaget köptes in eftersom värderingen ansågs ha kommit ned till en attraktiv nivå samtidigt som det tros ha fortsatta goda tillväxtmöjligheter bland annat relaterade till halvledarsektorn.

I den negativa vågskålen återfanns hälsovårdssektorn, där stora läkemedelsbolag utvecklades sämre. Nedgången bland läkemedelsbolagen utnyttjades för att investera i Novo Nordisk.

Förvaltarna trycker på svårigheten att utveckla konkurrerande preparat till Novos viktminskningsläkemedel Wegovy. Samtidigt imponeras man av bolagets starka forskningskultur där bolaget förklaras ständigt hitta nya användningsområden och en tillverkningskapacitet få kan matcha.

"Även om det på sikt kan komma in konkurrens har Novo en ledande position och det finns mycket framtida tillväxt kvar, exempelvis är 45 procent av befolkningen i USA överviktig. Lägg till att värderingen är i det nedre spannet sett över de senaste åren och inte är speciellt utmanande när man tar hänsyn till marknadsposition och tillväxt", avslutar förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Microsoft, Alphabet och Elevance Health med portföljvikter om 5,8, 4,4 respektive 4,2 procent. De största sektorerna var samtidigt teknik, hälsovård och industri.

Gällande den geografiska fördelningen stod USA för den största exponeringen med en portföljvikt om 61,8 procent, följt av Schweiz och Frankrike med vikterna 8,3 respektive 8,3 procent.

Carnegie Global Quality Companies A, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -1,67
Fond i år, förändring i procent 13,27

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Carnegie Global Qualit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -