FED-LEDAMÖTERNA VAR OENIGA OM STORLEKEN PÅ RÄNTESÄNKNINGEN (NY) (Direkt)

2024-10-09 20:56

(Tillägg: från stycke tre)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det var långt ifrån enighet i Federal Reserves ledningsgrupp vid det senaste FOMC-mötet i september då det beslutades att göras en "jumbosänkning" av räntan med 50 punkter till 4,75-5,00 procent. Fed-ledamöterna var oeniga om storleken på räntesänkningen och flera förordade en sänkning med 0,25 procentenheterna.

Det framgår av protokollet från Feds policykommitté FOMC:s möte den 18 september, då styrräntan sänktes till 4,75-5,00 procent, enligt CNBC.

Protokollet beskrev att beslutsfattare godkände en jumboräntesänkning på 50 punkter för första gången på mer än fyra år och visade samtidigt att medlemmarna var splittrade över de ekonomiska utsikterna.

Vissa tjänstemän hoppades på en mindre nedskärning eftersom de sökte försäkran om att inflationen rörde sig varaktigt lägre. Fed-ledamöterna var samtidigt mindre oroliga för utsikterna på arbetsmarknaden.

I slutändan röstade bara en medlem i FOMC, guvernör Michelle Bowman, emot 50-punkterssänkningen och sade att hon skulle ha föredragit 25 punkter. Men protokollet tydde på att andra också förespråkade en mindre sänkning.

Vidare var det första gången en guvernör tog avstånd från en ränteomröstning sedan 2005, skriver CNBC.

Sedan mötet har ekonomiska indikatorer visat att arbetsmarknaden kanske är starkare än vad tjänstemän som förespråkade 50 räntepunkterna hade förväntat sig.

I september ökade den viktiga arbetsmarknadsdatan "Nonfarm payrolls" (NFP) med 254 000, mycket mer än väntat, samtidigt som arbetslösheten sjönk till 4,1 procent, skriver CNBC.

Nu pekar marknadsprissättningen på att Fed Funds-räntan avslutar 2025 i intervallet 3,25-3,50 procent, ungefär i linje med medianprognosen för en 3,4-procentig ränta, enligt CNBC.


Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -