RÄNTOR/VALUTOR
LAGARDE-TAL DÄMPADE UPPGÅNG I EUROPARÄNTOR (Direkt)

2024-09-30 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna vände upp på måndagen när nya prisdata för september inte överraskade lika mycket på nedsidan som liknande data gjorde på fredagen, men uppgången gröptes ur efter kommentarer från ECB-chefen på eftermiddagen. Euron handlades samtidigt något lägre mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

Efter oväntat kraftiga nedgångar i KPI-inflationen i fredagens preliminära data för september från Frankrike och Spanien kom måndagens motsvarande data från Tyskland och Italien in mer i linje med förväntningarna, om än något i underkant.

KPI-inflationen i Tyskland sjönk preliminärt till 1,6 procent i september, från 1,9 procent i augusti (väntat 1,7). Kärninflationen sjönk samtidigt från 2,8 till 2,7 procent, och HIKP-inflationen sjönk från 2,0 till 1,8 procent (väntat 1,9).

I Italien sjönk KPI-inflationen preliminärt till 0,7 procent i september, från 1,1 procent i augusti, något under väntade 0,8 procent. HIKP-inflationen sjönk samtidigt från 1,2 till 0,8 procent.

Capital Economics noterade att tjänsteinflationen i de båda länderna sjönk med 0,1 respektive 0,3 procentenheter, och sammantaget tyckte ekonomerna att nedgången i huvud- och tjänsteinflationen i de stora euroekonomierna nu har ökat sannolikheten för en ny räntesänkning från ECB i oktober.

Deras prognos är nu att HIKP-inflationen i hela euroområdet väntas ha sjunkit från 2,2 procent i augusti till 1,7 procent i september, och att tjänsteinflationen ska ha sjunkit från 4,1 till 3,9 procent.

"Nedgången i den underliggande inflationen kommer att välkomnas av ECB men det är ingen större överraskning, och tjänsteinflationen är ännu obekvämt hög. Men när de möts i mitten av oktober kommer beslutsfattarna också beakta ökande bevis på att det underliggande inflationstrycket och inflationsförväntningarna har dämpats, och att aktiviteten bromsar", skrev Capital Economics, som dock inte slutligt bestämt sig om ECB:s räntebeslut i oktober.

Eurostats beräkning av preliminära HIKP-inflationen i euroområdet publiceras klockan 11.00 på tisdagen. Konsensusprognosen, som nu kanske inte är helt aktuell, väntar att HIKP-inflationen ska ha sjunkit från 2,2 till 1,9 procent, medan kärninflationen väntas ha varit oförändrad på 2,8 procent.

ECB-chefen Christine Lagarde sade i ett anförande inför Europaparlamentet på måndagen att inflationen i euroområdet kan stiga igen temporärt under fjärde kvartalet när förra årets kraftiga fall i energipriserna faller ur årstalen.

"Men den senaste utvecklingen stärker vårt förtroende om att inflationen kommer att återgå till vårt mål i rätt tid. Vi kommer att beakta det vid vårt nästa penningpolitiska möte i oktober", sade hon.

ECB-chefen noterade också att de nedtryckta nivåerna i vissa förtroendeindikatorer antyder att "återhämtningen möter motvindar", men ECB räknar ändå med att återhämtningen kommer att stärkas när stigande realinkomster bör tillåta hushållen att konsumera mer.

I Sverige rapporterade SCB att detaljhandeln ökade för andra månaden i rad i augusti, med 0,4 procent efter uppreviderade +0,8 i juli. Jämfört med i augusti 2023 steg handeln med 0,5 procent, efter -0,4 procent i juni.

Svenska räntor sjönk svagt i längre löptider på måndagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till 2,00 procent, samtidigt som även motsvarande tyska ränta sjönk 1 punkt, till 2,12 procent.

Euron stärktes 5 öre mot kronan, till 11:31, medan dollarn stärktes 6 öre, till 10:13.

USA-räntorna rörde sig oregelbundet på måndagen inför en vecka med mycket nya besked om läget på den amerikanska arbetsmarknaden. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,61 procent medan tioårsräntan noterade 3,76, upp 1 punkt respektive oförändrat jämfört med vid samma tid på fredagen.

Data på måndagen inkluderade Chicago industri-PMI, som steg till 46,6 i september från 46,1 i augusti, något över väntade 46,2.


Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -