SEB Europafond Småbolag
SEB Europafond Småbolag minskade 2,25 procent i augusti – tuff månad för europeiska småbolag (Finwire)

2024-09-25 16:03

Fonden SEB Europafond Småbolag minskade 2,25 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,47 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Anders Knudsen och Lars Knudsen.

Inledningsvis skriver förvaltarna att marknaderna tyngdes i början av augusti till följd av recessionsoro i USA och räntehöjningar i Japan som ledde till en avveckling av carryhandeln i yenen.

"Svagare amerikansk sysselsättningsstatistik än väntat gav bränsle åt recessionsoron och spekulationer kring en snar räntesänkning från Federal Reserve. Effekterna av denna utveckling förstärktes ytterligare av Jerome Powells tal vid Jackson Hole-evenemanget", skriver förvaltarna.

Under månaden utvecklades småbolag i Europa 1,94 procentenheter sämre än storbolagen. Samtidigt utvecklades fonden bättre än sitt jämförelseindex, där bland annat Reply bidrog positivt.

"Reply är ett italienskt företag specialiserade på konsulttjänster, systemintegration och digitala lösningar. Under månaden släppte de sin kvartalsrapport som visade en omsättning på 560 miljoner euro (1 procent över konsensus), vilket speglade en stark organisk tillväxt på 8 procent (en ökning från 6,5 procent)."

Men även Harvia bidrog positivt efter att ha presenterat en Q2-rapport med en ökad omsättning om 20,7 procent och prognostiserar en förbättrad marknad i Europa som kommer kunna stärka bolagets position i regionen.

I andra änden tyngde logisitik- och transportföretaget ID Logistics som presenterade siffror för årets första halva.

"Företagets siffror för årets första sex månader innehöll bland annat 18,7 procent högre intäkter, som uppgick till 1 518,6 miljoner euro. Det underliggande ebitda-resultatet steg med 22,4 procent med en marginalförbättring på 0,40 procentenheter."


SEB Europafond Småbolag, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent -2,25
Fond i år, förändring i procent 9,47

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

SEB Europafond Småbolag - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -