GOOGLE
TRAPPAR UPP ANKLAGELSER OM MOLNMONOPOL MOT MICROSOFT (Direkt)

2024-09-25 15:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sökmotorbolaget Google trappar upp anklagelserna om illegal molndominans mot it-konglomeratet Microsoft via en formell klagan som insänts till EU:s konkurrensmyndighet.

Google hävdar att Microsofts licensieringsvillkor för dess molntjänst Azure inkluderar restriktioner som gör att kunder skärs av från tillgång till andra molntjänster, inklusive Google Cloud men också Amazon Web Services.

Detta, menar Google, är ett brott mot EU:s konkurrenslagar, skriver bolaget i den offentliga klagan som har skickats till Bryssel.

Google tar också upp risker för att Microsofts dominans inom molntjänster riskerar att öka sårbarheten för EU-medborgares digitala säkerhet. Det hänvisas bland annat till sommarens storskaliga it-haveri där cybersäkerhetsfirman Crowdstrike kraschade miljontals Windowsdatorer med en mjukvaruuppdatering.

Eskalationen från Google följer efter att Microsoft och flera mindre europeiska molntjänstebolag tecknat ett avtal för att undvika en formell EU-utredning. Google har försökt att få avtalet ogiltigförklarat, men hittills inte lyckats.


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Microsoft - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -