GOOGLE
PUNGADE UT 2,7 MDR USD FÖR ATT ÅTERFÅ AI-PIONJÄR - WSJ (Direkt)

2024-09-25 16:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Google pungade nyligen ut med 2,7 miljarder dollar i en udda licensinvestering som möjliggjorde för sökmotorbolaget att återfå den tidigare anställde AI-pionjären Noam Shazeers kompetens, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Noam Shazeer var medförfattaren till en forskningsartikel publicerad 2017, som i stor utsträckning anses ha sparkat igång den AI-hajp som nu råder. Under 2021 lämnade han dock Google för att tillsammans med en annan ex-Googleveteran delta i uppstarten av en egen firma.

Skälet var att de ledsnat på sökmotorbolaget efter att det uttryckts motstånd till att lansera den chatrobot som han utvecklat. Kort senare lanserade Open AI chatrobotsuccén Chat GPT, som blev den turbo för AI-hajpen som ledde till att mjukvaror med artificiell intelligens på allvar nådde ut till allmänheten.

Den uppstartsfirma Noam Shazeer var med och drog igång, Character AI, stötte dock på svårigheter. Kostnaderna för AI-utveckling är extremt höga, och kapitalanskaffningsrundorna gick inte tillräckligt snabbt. Då kom oväntat nog Google in som en räddare i nöden med en check värd 2,7 miljarder dollar, enligt Wall Street Journals källor. Det rörde sig dock inte om ett konventionellt förvärv.

I stället investerade Google i licensiering av Character AI:s teknik, och det officiella skälet var således att det fanns en framtida nytta med det som bolaget utvecklat. Huvudanledningen var dock enligt källorna i den finstilta delen av licensavtalet: Noam Shazeer förband sig nämligen genom uppgörelsen att återvända till Google.

Noam Shazeer innehar numer en av de tre toppositionerna inom Googles utveckling av AI-plattformen Gemini efter att han som resultat av licensaffären med sökmotorbolaget kunnat kvittera ut flera hundra miljoner dollar för sina aktier i Character AI.

Utöver Noam Shazeer har också medstartaren till Character AI nu återvänt till Google, i tillägg till ytterligare 30 anställda som plockats över till sökmotorbolaget.

Förfarandet är inte det första i raden, utan känns igen från affärspraxis som på senare tid också nyttjats av sektorkollegorna Microsoft och Amazon. Med hjälp av denna praxis kan de gigantiska techbolagen inhämta AI-kompetens från uppstartsbolag som närmar sig obestånd utan att behöva vänta på de myndighetsgodkännanden som krävs i samband med rena bolagsuppköp.

När det kommer till vad Google ska ha den licensierade teknik som sökmotorbolaget nu har rätt till så har Wall Street Journals källor hos Google uttryckt att "ingen har en aning".


Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Microsoft - I dag

{point.key}

Amazon.com - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -