Franklin India A(acc)USD
Franklin India Fund ökade 1,17 procent i augusti - Trent och Zomato bidrog positivt (Finwire)

2024-09-25 09:04

Fonden Franklin India Fund A (acc) USD steg 1,17 procent i augusti, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,05 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 19,02 procent och är därmed sämre än index som har ökat 22,82 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Sukumar Rajah.

Inledningsvis skriver förvaltaren att globala aktier, inklusive indiska, upplevde en utförsäljning vid inledningen av augusti. Detta som följd av recessionsoro i USA och andra externa händelser vilka orsakade en omfattande volatilitet.

Marknaden förklaras dock ha återhämtat sig något mot slutet av månaden. Detta i och med lättnader i reglerna angående fastighetsskatt och gynnsamma inflationssiffror i Indien, i kombination med en senare minskad oro för en amerikansk recession.

Gällande fondens utveckling kom positiva bidrag från Trent och Zomato. Båda bolagens aktiekurser steg efter att de presenterat starka kvartalsresultat.

"Vi ser fortsatt positivt på Zomato med tanke på dess starka tillväxt, ökande marknadsandelar och potentialen inom snabbhandel samt verksamheten kring att gå ut och äta", kommenterar förvaltarna.

I den negativa vågskålen fanns istället konglomeratet Larsen & Toubro. Nedgången förklaras av oro över framtida ökande offentliga kapitalinvesteringar, medan privata kapitalinvesteringar spås öka långsammare. Även om kursen återhämtade sig något efter att bolaget landat ett stort kontrakt, slutade aktien månaden nedåt.

Volatiliteten på den indiska aktiemarknaden i början av augusti beskrivs ha visat på dess känslighet för externa faktorer. Trots detta anses Indiens starka ekonomiska fundamenta och inhemska tillväxtdrivare erbjuda ett visst skydd. Flera sektorer, som konsumtion, hälsovård och informationsteknologi, framhävs som lovande.

"Vår exponering mot Indien speglar vår filosofi att äga kvalitetsföretag med långsiktig vinstpotential till ett pris under deras verkliga värde. Vi är positionerade i företag som drar nytta av långsiktiga drivkrafter som ökad konsumentpenetration och premiumisering, omställningen genom den nya ekonomin samt uppgraderingar av infrastruktur, vars effekter syns i flera sektorer", avslutar förvaltarna.

Franklin India Fund A (acc) USD, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 1,17
Index MM, förändring i procent 1,05
Fond i år, förändring i procent 19,02
Index i år, förändring i procent 22,82

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Franklin India A(acc)USD - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -