OECD
MOTSTÅNDSKRAFTIG GLOBAL TILLVÄXT (Direkt)

2024-09-25 11:00

STOCKHOLM (Direkt) Den globala tillväxten har förblivit motståndskraftig, och får nu stöd av en fortsatt nedgång i inflationen, förbättrade realinkomster och mindre restriktiv penningpolitik som stödjer efterfrågan. Det finns fortsatt betydande risker, men givet fallande pristryck bör räntesänkningarna fortsätta.

Det skriver OECD i sin interimsprognos.

Global BNP väntas nu öka med 3,2 procent i år och 3,2 procent nästa år. Det är en upprevidering med 0,1 procentenhet för i år jämfört med majprognosen, men oförändrat för 2025.

OECD konstaterar att tillväxten har varit relativt stark i många G20-länder, inklusive USA, Brasilien, Indien och Storbritannien. Däremot har utvecklingen varit svagare i länder som Tyskland, och i Argentina minskar BNP.

Aktivitetsindikatorer pekar på fortsatt momentum, särskilt inom tjänstesektorerna. Reallönetillväxten stödjer nu hushållens inkomster och konsumtion, även om köpkraften ännu inte har återgått till nivåerna före pandemin i många länder.

Den globala handeln återhämtar sig snabbare än väntat, men fraktkostnaderna förblir höga och exportorderingången har dämpats på senare tid.

Varuinflationen har fallit till låga nivåer, men kostnads- och prispressen kvarstår inom många tjänstesektorer. Inflationen inom tjänstesektorn kan fortfarande behöva minska med 1 procentenhet eller mer i många ekonomier för att kärninflationen ska komma tillbaka till nivåer förenliga med inflationsmålen.

Tillväxten i USA dämpas men får stöd av penningpolitiska lättnader, och BNP väntas öka med 2,6 procent i år och 1,6 procent nästa år. BNP-tillväxten i euroområdet tilltar från 0,7 procent i år till 1,3 procent nästa år, med stöd av en återhämtning i realinkomster och ökad kredittillgång.

Kinas tillväxt minskar till 4,9 procent i år och 4,5 procent nästa år, där ytterligare politiska stimulanser balanseras av dämpad konsumentefterfrågan och den pågående nedgången inom fastighetssektorn.

Inflationen väntas vara tillbaka på målet i de flesta G20-länder i slutet av 2025, och den totala inflationen dämpas från 5,4 procent i år till 3,3 procent 2025.

Betydande risker finns kvar. Ihållande spänningar inom geopolitik och handel kan skada investeringar och öka importpriserna. Tillväxten kan också avta snabbare än väntat när arbetsmarknaderna kyls av, och avvikelser från den förväntade jämna disinflationsbanan kan skapa störningar på finansmarknaderna. Å andra sidan kan återhämtningen av realinkomster ge ett starkare uppsving för konsumentförtroendet och konsumtionen, och ytterligare nedgångar i oljepriserna skulle påskynda disinflationen.

"Allteftersom inflationen avtar och trycket på arbetsmarknaden minskar, bör räntesänkningarna fortsätta, även om timingen och omfattningen måste förbli datadriven och noggrant bedömas för att säkra att det underliggande inflationstrycket förblir återhållet", skriver OECD.

De konstaterar också att det behövs beslutsamma finanspolitiska åtgärder för att säkerställa en hållbar skuldnivå, bevara utrymme för att kunna agera på framtida chocker och skapa resurser för att möta framtida utgiftstryck.



Bild: OECD-prognos





Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt



Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -