STÅL
NIPPON FÖRSÖKER RÄDDA USA-AFFÄR I VITA HUSET-MÖTE - NIKKEI (Direkt)

2024-09-11 14:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En toppchef på Japans största stålproducent Nippon Steel planerar att träffa högt uppsatta amerikanska regeringstjänstemän på onsdag i ett sista försök att driva igenom ett förvärv av United States Steel – ett förvärv som godkänts av styrelsen men som Washington avser blockera.

Det rapporterar den japanska tidningen Nikkei med hänvisning till källor med insyn i frågan.

Mötet kommer samtidigt som Biden-administrationen enligt uppgifter befinner sig i slutskedet av att blockera det 14,1 miljarder dollar stora förvärvet.

De amerikanska presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump motsätter sig också Nippon Steels föreslagna förvärv.

CFIUS, en kommitté som granskar utländska investeringar, har sedan tidigare dragit slutsatsen att förvärvsavtalet utgör säkerhetsrisker som inte kan mildras av Nippon Steel, enligt tidigare rapporter från Financial Times. Det amerikanska utrikesdepartementet och försvarsdepartementet delar dock inte den slutsatsen, har FT rapporterat.

"Sedan början av den regulatoriska granskningsprocessen har vi varit tydliga med administrationen om att vi inte anser att denna transaktion skapar några nationella säkerhetsproblem," uppgav Nippon Steel i ett uttalande den 5 september, efter rapporter om att Joe Biden skulle blockera affären nått media.

US Steel har varnat för att det amerikanska stålbolaget kan tvingas lägga ner vissa stålverk om japanska Nippon Steels förvärvsförsök inte släpps igenom, enligt uttalanden vd David Burrit gav för Wall Street Journal.

David Burritt uppger att US Steel behöver de nära 3 miljarder dollar som Nippon Steel utlovat i investeringar som ska gå till äldre stålverk och är helt nödvändiga för att dessa ska kunna leva vidare.

"Det kommer inte göras om affären kollapsar. Jag har inte pengarna till det", sade vd:n.

Utöver nedläggningarna av stålverk kommer sannolikt också US Steel behöva flytta huvudkontoret från Pittsburgh, meddelade David Burritt.


Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

United States Steel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -