SKF
SEPARATIONEN LIKA SPÄNNANDE SOM VOLVO-SATSNINGEN - VD (Direkt)

2024-09-17 16:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget SKF:s separation och planerade avknoppning av fordonsverksamheten är lika spännande som när kullagerföretaget för omkring 100 år sedan grundade Volvo som kom att bli en fristående framgångsrik biltillverkare.

Det sade SKF:s vd Rickard Gustafson vid telefonkonferensen kring beskedet att bolaget har beslutat att separera sin fordonsverksamhet med avsikt att notera den på Stockholmsbörsen under första halvåret 2026.

Flera analytiker frågade SKF-ledningen varför de väljer att separera och knoppa av fordonsverksamheten, snarare än att sälja den. SKF:s vd Rickard Gustafson svarade att bolaget genuint tror att separation är den bästa vägen framåt för båda verksamheterna.

Han nämnde även att i viss mån kan möjligheten till att i framtiden behålla vissa mindre samarbeten mellan de två verksamheterna vara större vid en separation än vid en avyttring till en annan aktör.

På forsknings- och utvecklingsområdet kan det komma att finnas ett visst samarbete mellan bolagen framöver, men båda verksamheterna ska vara starka på egen hand inom innovation, var budskapet.

På en fråga kring förutsättningarna för kostnadsbesparingar framhöll SKF:s avgående finanschef Niclas Rosenlew att kullagerföretaget måste fortsätta att arbeta med det oavsett, men att den separation som bolaget nu genomför innebär en ytterligare utlösare för att ta hand om kostnader som inte är nödvändiga.

Beträffande målen för 2025 sade finanschefen att de fortfarande gäller. Avknoppningen väntas inte ske förrän under första halvåret 2026, påminde han om. De kostnader som följer av separationsarbetet kommer att rapporteras som engångskostnader.

Vd Rickard Gustafson framhöll vikten av att den stora majoriteten av alla SKF-anställda fortsätter att arbeta som vanligt med att fokusera på kunderna, medan mindre team får arbeta med separationsfrågorna.

SKF-aktien var på tisdagseftermiddagen upp 8 procent till 201 kronor.


Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

SKF B - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -