Carnegie High Yield ökade 0,80 procent i augusti - investerat i Aker Biomarine (Finwire)

2024-09-11 14:38

Fonden Carnegie High Yield 3 SEK steg 0,80 procent i augusti. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 6,71 procent. Det framgår av en månadsrapport Carnegie High Yield 3 SEK från förvaltarna Niklas Edman och Gustav Ekhagen.

"Det blev en volatil start på månaden, där framförallt den europeiska kreditmarknaden följde med den svaga globala riskaptiten. Sentimentet vände fort och den nordiska kreditmarknaden hann knappt märka av den svagare riskaptiten", inleder förvaltarna.

Vändningen förklaras ha drivits på av lägre marknadsräntor, med marknaden som prisar in en relativt snabb och kraftig sänkning av räntan.

Vidare tar man upp rapportsäsongen vilken beskrivs ha erbjudit blandade resultat, med majoriteten av fondens innehav som mötte förväntningarna. Bland vinnare nämns fastighetssektorn, med Heimstaden Bostad som levererade goda resultat och förväntas behålla sin rating enligt S&P.

Under månaden valde förvaltarna att på primärmarknaden investera i Aker Biomarine, som tillverkar Omega 3-tillskott av krillolja.

"Omega 3 har en rad positiva hälsoeffekter och bolaget räknar med stark tillväxt kommande år vilket tillsammans med att bolaget har starka ägare i form av Aker gör det till ett intressant case."

Utöver Aker Biomarine har man även investerat i en obligation från ALM Equity med mindre än ett års löptid. Bolaget beskrivs ha gått från att vara en bostadsutvecklare till att bli mer likt ett investmentbolag med inriktning på fastigheter. Den senaste försäljningen, 60 procent av Nyttobostäder, förklaras skapa betydande likviditet och minska refinansieringsrisken vilket skapar ett investeringsläge, enligt förvaltarna.

Avslutningsvis menar förvaltarduon att året har startat starkt med en bra marknad och utveckling bland innehaven. Man fortsätter att fokusera på mer stabila high yield-bolag med övervikt mot kortare krediter, och är på så sätt väl positionerade vid potentiellt sämre riskaptit.

De största emittenterna i fondens portfölj var Peab, Bulk Infrastructure och Aker Horizons med vikter om 2,9, 2,6 respektive 2,5 procent.

Fonden hade störst geografisk exponering mot Sverige med 50,5 procent, följt av Norge och Danmark som uppgick till 21,1 respektive 9,2 procent. De största sektorerna var samtidigt industri, fastighet och telekom.

Räntedurationen och kreditdurationen uppgick vid månadsskiftet till 0,6 respektive 2,3 år.

Carnegie High Yield 3 SEK, % augusti, 2024
Fond MM, förändring i procent 0,80
Fond i år, förändring i procent 6,71

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -