PriorNilsson Fastighet A
PriorNilsson Fastighet minskade 0,51 procent i juni - Riksbankens tydlighet gynnar räntekänsliga bolag (Finwire)

2024-07-05 15:11

Fonden PriorNilsson Fastighet minskade 0,51 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 1,04 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 9,53 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,19 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Inledningsvis skriver förvaltarna att juni var en svag månad indexmässigt, med ett fall på 1,5 procent för Stockholmsbörsen.

Bland de större bolagen var det bara H&M och Elekta som rapporterade under månaden. Man menar att båda företagen levererade stora besvikelser i resultatet, varför även aktiekursen föll.

"Båda företagen signalerade ett svagt nästa kvartal men stod fast vid sina kommunicerade marginalmål. Börsen hanterade nyintroduktioner och placeringar galant innan de tunga semesterveckorna började, vilket visar på styrka", skriver förvaltarna.

Vidare valde Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad under månaden, även om man antydde två till tre sänkningar resterande del av året med en första i augusti. Centralbankens tydliga kommunikation anser förvaltarna gradvis gynnar bolag där räntan står för en stor kostnad.

"För många fastighetsbolag som inte säkrat bort ränterisken i höstas kommer detta att märkas tydligt i kommande förvaltningsresultat. Den minskade kostnaden kan sannolikt uppväga eventuella vakanser och begränsade möjligheter att höja hyrorna."

Avslutningsvis tar förvaltarna upp debatten mellan Biden och Trump, och menar att många nog anser att Biden står inför ett svårt val. Därför tros en möjlig strategi för honom vara att snart utse en populär vicepresident.

Gällande portföljaktiviteten valde man under månaden att öka i Nyfosa, Balder, Emilshus, Icad, samt Kojomo. Istället minskades innehaven i Castellum och Catena. Det mindre innehavet i Acrinova såldes helt.

De främsta bidragsgivarna under månaden var Eastnine, Logistri Fastigheter, Heba Fastighet, YIT och Balder.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Logistri Fastigheter, Nyfosa Fastigheter och Eastnine med exponeringar om 9,1, 8,3 respektive 6,7 procent.

PriorNilsson Fastighet, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent -0,51
Index MM, förändring i procent 1,04
Fond i år, förändring i procent 9,53
Index i år, förändring i procent 1,19

Adam Fransson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Fastighet A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -