Pareto Global B
Pareto Global ökade 2,5 procent i juni - sålt innehavet i Kering (Finwire)

2024-07-08 15:33

Fonden Pareto Global B steg 2,5 procent i juni, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,4 procent och är därmed sämre än index som har ökat 17,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Andreas Sørbye och Andreas Kamvissis.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att fokuset på marknaderna det senaste ett och ett halvt året har legat på AI och halvledartillverkare som stigit till rekordnivåer. Men i juni fick även bolag kopplade till molntjänster och molnmjukvara vara med på uppgången.

De fondinnehav som bidrog mest positivt under månaden var Adobe, Oracle och Microsoft, medan Centene, Resmed och Adyen kom med de största negativa bidragen.

Förvaltarna skriver att det inför Adobes kvartalsrapport fanns en viss osäkerhet kopplad till ny konkurrens inom AI. Dessutom hade Salesforce och Workday rapporterat låga intäkter några veckor tidigare.

"Adobes intäkter ökade med 11 procent justerat för valuta under det sista kvartalet, och förväntningarna för helåret justerades upp. Aktiemarknaden drog en lättnadens suck över att Adobe inte påverkats av en svagare konjunktur eller ny konkurrens inom artificiell intelligens. Aktiekursen skickades upp 15 procent", skriver förvaltarna.

Oracle rapporterade samtidigt en omsättningstillväxt om 5 procent, vilket var lägre än väntat. Det vägdes dock upp av tecknandet av de största försäljningskontrakten som bolaget gjort.

"Orderboken ökade med hela 44 procent, varav 39 procentenheter kommer att intäktsföras under de kommande 12 månaderna. Överraskande nog finns faktiskt Nvidia, Microsoft, Google och OpenAI med på kundlistan. Detta innebär att Oracles moln är både tekniskt ledande och prismässigt konkurrenskraftigt."

Under månaden sålde fonden sitt innehav i Kering med motiveringen att man omvärderat hur lång tid vändningen i Gucci kommer ta.

Fondens största innehav vid månadsskiftet var Microsoft, Adobe Systems och Boston Scientific, med portföljvikter om 8,8, 6,5 respektive 5,7 procent.

Fondens sektorfördelning bestod till 25 procent av IT, följt av hälsovård samt finans och fastighet på 17 respektive 15 procent.

Vad gäller geografisk fördelning hade fonden störst exponering mot USA, följt av Norden och Spanien, med vikterna 69, 10 respektive 6 procent.

Pareto Global B, % juni, 2024
Fond MM, förändring i procent 2,5
Index MM, förändring i procent 2,7
Fond i år, förändring i procent 13,4
Index i år, förändring i procent 17,2

Alex Kennegård
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Pareto Global B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -