Håll koll på Troax - slå till vid rea

Aktieanalys Automatiseringstrender fortsätter gynna skyddstillverkaren Troax. Precis som tidigare är värderingen hög och resultaten goda.

Det är med visst vemod som jag öppnat Troax senaste bokslutskommuniké. Vid två tillfällen har jag analyserat bolaget och båda gångerna har jag prisat bolagets kvaliteter - men ansett att aktien varit för dyr. Nu ett år sedan sist är prislappen 30 procent högre.

Investmentbolaget Latour är storägare i Troax sedan noteringen, tillika Svolder där Troax är det största innehavet i portföljen. Det är två kvalitetsstämplar som inte borde förringats.

Troax, från småländska Hillerstorp, har varit verksamma i mer än 60 år. Bolaget är specialiserat på tillverkning av nätpaneler, ämnade att skydda maskiner, varor och människor, i fabriker, lagerlokaler och bostadsförråd.

Under 2017 lanserades en ny typ av panel med en ram av stål och ett center av genomskinlig plast, lika tåligt som orginalprodukten med gallernät. Den är bättre lämpad för maskinskydd.

Bolaget har kapacitet att tillverka mer än 1 700 000 meter nätpanel per år vid fabrikerna i Hillerstorp, Storbritannien, Kina, Italien och USA. Störst är anläggningen i Hillerstorp (1 000 000 meter, årligen 2017) - där väntar en ny produktionslina också stå klar under första halvåret 2019.

Och i den italienska anläggningen ska bolaget investera 4-5 miljoner euro i ökad kapacitet mellan 2019-2023 för att möta en större efterfrågan.

Sedan 2017 äger Troax amerikansk Folding Guard. Integrationen av enheten fortgår, ett arbete som beräknats ta tre år från start. Förvärvet har fortfarande negativ inverkan på rörelsemarginalen men ledningen ser goda möjligheter att vända den utvecklingen. Sedan fjärde kvartalet 2018 tillverkas också Troax-produkter i Chicago-fabriken. Det gör avståndet till den nordamerikanska marknaden betydligt kortare.

Troax har störst försäljning i Kontinentaleuropa, som står för mer än 50 procent av intäkterna, näst störst är Norden (16 procent) tätt följt av Nordamerika (15 procent).

Efterfrågan inom lager och automation är fortsatt god men trenden är en minskad aktivitet hos kunderna inom bilindustrin. Under fjolåret sjönk försäljningen mot bilbranschen till en andel som motsvarar 10-12 procent av omsättningen.

Fordonstillverkning är en viktig del i europeisk industri, men det är främst i Nordamerika som Troax märker av en tydlig inbromsning. Under fjärde kvartalet var orderingången där väsentligt lägre, som det står i rapporten.

Det syns i siffrorna. Orderingången i fjärde kvartalet backade 10 procent i Nordamerika, och för helåret landar tillväxten i orderstocken på blott 2 procent i regionen.

I årstakt är det dock god fart för orderingången på den europeiska huvudmarknaden (plus 12 procent). Men även där var takten lägre i fjärde kvartalet (plus 6 procent).  Att fjärde kvartalet är lite lugnare är dock något som känns igen från tidigare år. Störst var den procentuella ökning i Storbritannien, vilket delvis förklaras av svaga jämförelsesiffror från 2017.

För hela bolaget stannade orderingången på 165 miljoner euro för 2018. Det är 9 procent högre än ifjol och motsvarar ungefär nettoomsättningen i perioden.

Marknaden för Troax produkter bedöms växa med mellan 4 och 6 procent per år, vilket innebär att bolaget löpande vinner marknadsandelar. Året dess för innan ökade orderingången med 13 procent.

Troax marknadspositionen är stark, delvis pågrund av bolagets storlek. Efterfrågan har drivits på av tydliga automatiseringstrender inom industrin och hela tiden ökar antal tillverkningsrobotar. (Dessa dyrgripar skyddas med burar från Troax.)

Antalet sålda robotar till industrin har stigit fem år i rad. I Kina är robotefterfrågan störst och landets industrier står för mer än 35 procent av marknaden. Följt i storleksordningen av Japan, Sydkorea och Tyskland, enligt International Federation of Robotics.

Trots att skyddspaneler är en enkel sak har Troax levererat en rörelsemarginal över 20 procent de senaste åren, vilket är imponerande. I sista kvartalet 2018 steg marginalen till 23 procent.

Att vinsten per aktie ökade kraftigt under 2018 beror till stor del av en minskad skattesats. Engångseffekten har nu klingat av, men fördelen följer med i framtiden.

Givet ytterligare förbättringar inom den amerikanska enheten tror jag marginalen kan klättra något under 2019. Den svaga orderingången i regionen är då förstås en oro. Så när det kommer till att skatta framtida försäljningsökningar väljer jag en lite försiktigare linje.

I min prognos för 2019 och 2020 har jag sänkt tillväxttakten till 5,5 procent per år. Då har viss höjd tagits för sämre tider. Prognosen är omräknad till svenska kronor och baserat på dagens växelkurs (10,53 kronor per euro).

Givet dessa antaganden kan Troax göra en en rörelsevinst på 397 Mkr år 2020, vilket ger bolaget en värdering kring ev/ebit 17, eller p/e 21.

Skuldsättningen är låg (1,3 gånger ebitda-resultatet), långt under bolagets egna målsättning (2,5 gånger ebitda). Den finansiella möjligheten borde nyttjas till nya förvärv. Det har varit lyckat historiskt. Om inte det inget problem att, enligt den egna målsättningen betala ut hälften av vinsten. Det skulle motsvara en direktavkastning på dagens kurs kring 2,5 procent för resultatet år 2020.

I skrivande stund är Troax-aktien inte billigare än tidigare och min prognos rymmer en lägre tillväxt. Så förutsättningarna för en köprekommendation i ögonblicket är inte optimalt.

Men prognoser är osäkra och förändras hela tiden. Troax har bevisat sin kvalitet och är därför en aktie att köpa in sig i över tid. Det har jag lärt mig av mina tidigare misstag. Så är du riktigt långsiktig så kan köpen portioneras ut med start redan nu, men börja smått.

Personligen lägger jag ett kurslarm en bit ner och vid nästa brand-rea på börsen står aktien högt på min fyndlista.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Troax Group Neutral 309,00 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -