Beskedet från Wien på tisdagen att världssamfundet till slut träffat ett kärnteknikavtal med Iran tryckte inte bara ned oljepriset. Moskvabörsen tog också stryk och föll 1,7 procent.
Avtalet ska bekräftas bland annat av den amerikanska kongressen och kan därefter implementeras tämligen omgående. Det innebär hävda sanktioner mot Iran och EU kommer att kunna köpa olja från landet.
Enligt en analytikerenkät som Reuters genomförde för en vecka sedan väntades Iran kunna öka sin oljeexport med 60 procent på ett års sikt efter att sanktionerna har hävts.
Det skulle innebära att landets totala utbud av råolja på ett år skulle stiga till 3,6 miljoner fat per dag, från omkring 2,8 miljoner fat i juni 2015, enligt enkäten. Det skulle vara den högsta nivån på fyra år, samt innebära en ökad oljeexport från landet på runt 60 procent under en tid då marknaden redan ser ut att vara överförsedd med olja.
Det utökade utbudet på världsmarknaden väntas inte helt oväntat leda till att oljepriset faller från dagens nivå.
Redan på måndagen föll oljepriset på optimistiska tongångar från konferensen i Wien och när avtalet var ett faktum på tisdagen så föll priset ytterligare.
Strax efter lunch var terminspriset på ett fat Brentolja 56,70 dollar, vilket kan jämföras med 64,60 dollar för en månad sedan. Som ett brev på posten reagerade den energitunga Moskvabörsen negativt på nyheten.
För Ryssland, som redan är pressat av västs sanktioner efter den olagliga annekteringen av Krim och stödet till separatisterna i östra Ukraina, är oljepriset av stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen.
Som framgår av grafen här bredvid har utvecklingen på Moskvabörsen varit intimt korrelerad med oljeprisutvecklingen de senaste åren och det finns i nuläget inga skäl att tro att det mönstret ska brytas.
Om kärnteknikavtalet bekräftas och implementeras finns det med andra ord risk för ett nytt oljeprisfall och fortsatt börsnedgång på Moskvabörsen.
Det faktum att fundamenta finns på plats för kraftigt ökat oljeutbud gör att i alla fall jag inte lockas av ryska aktier i nuläget.
Norge är som bekant också en oljepriskänslig ekonomi. Oslobörsen reagerade svagt negativt på nyheten men den norska kronan har varit mycket svag under senare tid. En norsk krona kostar i skrivande stund 1,04 svenska kronor.
Med ett fortsatt lägre oljepris kan vi i höst mycket väl komma att få se pari – att svenska och norska kronan handlas till samma värde – för första gången på 15 år. Då när det hände senast kostade ett fat Brentolja 28 dollar per fat.
Fotnot: Den norska kronan kostade 0,9677 svenska kronor som lägst i slutet av 2014, men det var under pågående handel.