Guldpriset har stigit till den högsta nivån på fem månader och uppgången har varit hastig. På torsdagen handlas guldet till 1 300 dollar per uns. Sedan årsskiftet är uppgången 9 procent mätt i dollar. Och kapitalflödet till tillgångar med guld som säkerhet har varit det största på närmare tre år.
Det har inte varit tal om någon allmän uppgång på råvarumarknaden, utan prisfallen har på flera håll varit våldsamma. Att oljepriset har rasat 10 procent bara i januari har inte gått någon obemärkt förbi, samtidigt har priset på industrimetallen koppar tappat ungefär lika mycket.
Överproduktion och minskad efterfrågan från Kina är vanliga förklaringar till varför råvarupriserna faller.
En annan intressant iakttagelse är att priset på timmer har sjunkit 6 procent hittills i januari. Även om alla tre råvaror generellt används som barometrar för världsekonomin är det just timmer som har den starkaste korrelationen med den ekonomiska tillväxten i USA.
Att lägre råvarupriser innebär fördelar för vissa importberoende nationer räcker inte för helt ta bort oron för att prisfallen kanske säger en del om den underliggande konjunkturens utveckling.
Att guldpriset stiger mot strömmen kan inte förklaras på något annat sätt än att den stormiga utvecklingen på valutamarknaderna får investerare att fly risk. Och nog kan vi vara överens om att den som inte vill se sina pengar garanterat minska lite varje år hellre tittar på guld istället för att lägga dem på ett schweiziskt bankkonto med minusränta.
Finansmannen Mark Faber säger i en intervju med CNBC att han tror att en investering i guld kan bli århundradets bästa affär. Faber har länge varit en stor skeptiker till världsekonomin och centralbankernas agerande.
Han tror att effekterna av centralbankernas storstimulerande nått vägs ände och att köpa guld är ett bra sätt att "blanka världens centralbanker". Skeptikern Faber, med hemvist i Schweiz, lindar inte in sitt budskap utan talar öppet om centralbankskollapser och en uppsida för guldet på närmare 30 procent.
Andra experter är mer restriktiva i sina bedömningar och hävdar att det än så länge inte går att tala om någon trendvändning i guldpriset på längre sikt. Det som talar emot ett högre guldpris är att den ädla råvaran historiskt fungerat som ett skydd mot skenande inflation och vart vi än vänder lyser inflationen med sin frånvaro.
Även om vissa guldprisskeptiker också tror på ett något högre guldpriser i det korta perspektivet, lyfter de fram säsongsmönster som en viktig faktor. Historiskt har guldet varit starkt under januari månad men redan i mars riskerar efterfrågan att minska. I alla fall enligt historiska data.
I jakten på tillväxt och inflation har världens centralbanker tvingats till nya extremer och att det nu på flera håll införs negativa räntor är ett nytt kapitel på den penningpolitiska arenan och vad som sker härnäst saknar motstycke i historien.
Om guldpriset ska fortsätta stiga avgöras av förtroendet för centralbankerna ständigt växande balansräkningar. Kvantitativa lättnader och minusränta kommer att driva på priserna på värdepapper till dess att förtroendet är förbrukat.
Det finns en hel industri som tjänar mer och mer pengar ju dyrare värdepapperna blir. Även om trenden är att fondavgifterna blir lägre i procentenheter ökar finanshusens möjlighet att tjäna pengar på en ständigt stigande aktiemarknad.
De stora förlorarna är alla som stått utanför aktiemarknaden och inte deltagit i fastighetsprisrallyt då de reala löneökningarna helt uteblivit.
Funderar du på att ta positioner i guldpriset? Här hittar du några alternativ.