Många läsare har hört av sig med önskemål om att få tillbaka Heta Listan med dess innehåll av mer kortsiktiga och riskfyllda aktierekommendationer. Vi har nu beslutat oss för att låta den återuppstå men i ett nytt format som ger fler möjliga affärer.
Kortfattat kan man säga att nya Heta Listan bygger på att följa den stigande trenden i en aktie. Listan består av aktier där vi ser att sannolikheten för en positiv kursrörelse är stor i närtid. Det handlar om att först identifiera aktier som ligger nära ett trendbrott uppåt, följa dem så länge den positiva trenden består och stänga positionen när den stigande trenden är över eller aktien har nått sin målkurs.
Urvalet till Heta listan handlar således inte så mycket om tung fundamental analys, men inte heller om klassisk teknisk analys, kursformationer som dubbeltoppar och liknande. Snarare är det ett spel på sannolikheter och ett sätt att följa trenden i enskilda aktier.
Metoden identifierar aktier som konsoliderat sig inom en stigande trend strax innan det är sannolikt att de tar ny fart uppåt. Tidshorisonten för placeringarna kan variera kraftigt men generellt ser vi en placeringshorisont på en vecka upp till tre månader för de enskilda positionerna.
Heta Listan kommer inledningsvis att fokusera på spekulation i en uppåtgående aktier, även om arbetssättet likväl kan användas för att hitta potentiella blankningskandidater. Det innebär att i tider av generell börsnedgång kommer det att vara ont om kandidater till listan.
I den bästa av världar sammanfaller en positiv utveckling i aktien med stigande resultat från bolaget, men inte alltid. Inte sällan stiger aktier på spekulationer och förhoppningar om att ett trendskifte är på gång.
Genom att försöka identifiera vilka aktier som är på väg att bryta upp kan man ta del av kursuppgångarna i sådana aktier, utan att för den skull fästa sig vid innehavet för all framtid.
Så här fungerar Heta Listan rent praktiskt:
En gång i veckan tar vi fram en lista med aktiekandidater som har en hög sannolikhet att trendmässigt bryta upp. Vi sätter en så kallad triggerkurs som, när den passeras, innebär att aktien har brutit upp ur sin konsolidering. I och med att aktien har passerat sin triggerkurs har den hamnat på Heta Listan.
Aktien ligger kvar på Heta Listan tills den antingen når sin målkurs eller stoppas ur därför att den bryter sin stigande trend.
Exempel: Under förra veckan identifierade vi bland andra Hexpol som kandidat till Heta Listan.
Aktien passerade triggerkursen 657 kronor den 27 november och därmed gick den från att vara kandidat till aktiv på Heta Listan. Målkursen var satt till 705 kronor. På onsdagen, i skrivande stund, har aktien nått sin målkurs och handlats i 707,50 kronor som högst. Stop loss-nivån i Hexpol var satt till 640 kronor. Hade aktien gått under 640 kronor så hade vi avslutat positionen.
Heta Listan uppdateras en gång i veckan. Det är helt upp till dig hur du väljer att bevaka trigger och målkurser samt positionerna under veckans gång. Liksom att hålla koll på våra förslag på stop loss-nivåer.
Ett tips kan vara att använda kurslarmfunktioner hos din internetbank. Du kan då via mejl eller SMS blixtsnabbt besked om en aktie passerar en viss nivå. Observera att SMS-funktioner brukar kosta pengar.
Vi betonar också att risken med den här typen av kortsiktig och mer spekulativ handel är hög. Att en aktie hamnar på Heta Listan är absolut ingen garanti för att den kommer fortsätta stiga.
Mål eller triggerkurs ska ses som vägledande riktmärken för vad vi anser vara sannolikt. Möjligheten för en mer långsiktig investerare att bortse från målkurs och istället rida sina vinnare så länge det går kan i en positiv marknad vara mycket lönsamt.
Vill man investera så kan målkursen istället användas som ett riktmärke för den uppflyttade stop loss-nivån.
Om den generella trenden på aktiemarknaden är nedåtriktad minskar sannolikheten för att hitta nya möjliga aktier till Heta Listan, liksom att de aktier som kommit in på listan verkligen når sin målkurs.
Nypremiären för nya Heta Listan sker i mitten av nästa vecka.