Stopp för nya skattesänkningar

Regeringen  Mer investeringar bör gå till bland annat jobb och skola medan ytterligare skattesänkningar får vänta. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det utrymme som finns i de offentliga finanserna under nästa mandatperiod bör gå till investeringar av olika slag, medan ytterligare skattesänkningar får vänta.

Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Han sade att Moderaterna är beredda att göra mer investeringar i bland annat jobb och skola, som mer undervisningstid, "trots att jag ser att vi har väldigt tighta marginaler i de offentliga finanserna".

"Rimligen bör dessa gå till investeringar av olika slag och att skattesänkningar får vänta", sade han.

Han betonade att regeringen inte kommer att göra något som äventyrar de offentliga finanserna.

På en fråga om vilka skattesänkningar han skulle vilja ha om utrymme finns svarade Fredrik Reinfeldt att han kommer att vara tydlig med att inte lova skarpa skattesänkningar.

"Jag tror vi kommer att få en valrörelse där vi ska försöka freda Sverige från stora skattehöjningar", sade han.

Regeringen har ingen plan för att dra tillbaka sitt budgetförslag om att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt.

"Nej. Vi lägger fram de förslag som vi gick på val till 2010... Vi hävdar att denna typen av brytpunktshöjningar ökar produktiviteten och oftast leder till fler arbetade timmar", sade Fredrik Reinfeldt.

På en fråga om hur han ser på Moderaternas och regeringens nedgång i väljaropinionen svarade statsministern att "det kostar på att regera, regeringspartierna tar mycket stryk, jag tror helt enkelt det är ett pris på att regera, mellan val".

Han sade samtidigt att han har lärt sig att opinionssiffror "inte är absoluta sanningar, de är rörliga".

Statsministern sade vidare att hans linje fortsatt är att det är ett viktigare vägval att försöka sänka trösklar så att fler kan komma in på arbetsmarknaden än att ändra arbetsrätten eller förespråka sänkta löner.

Han sade att han tror att det "helt enkelt är ett dilemma vi har att de låglönejobb vi hade inte längre finns kvar och det innebär högre trösklar för dem som har låg utbildning. Det är här vi måste jobba".

De förändringar av arbetsrätten som Moderaterna kan tänka sig är handlar om en möjlig förlängning av provanställningstiden.

Han sade också att det är viktigt att Sverige värnar om att äldre finns kvar i arbetskraften, det är delvis därför de är väldigt försiktiga med ändringar av turordningsreglerna.

Han besvarade kritiken mot regeringens sjukvårdspolitik med att säga att regeringen har tillfört pengar till svensk sjukvård och att det pågår en utveckling i svensk sjukvård där sättet man behandlar ser annorlunda ut. Ibland kan det handla om problem i övergången från landstingen till kommunerna, enligt statsministern, som hävdade att det handlar inte bara om att räkna antalet vårdplatser.

Fredrik Reinfeldt sade också att han inte kommer att driva frågan om marknadshyror i konflikt med hyresrättsrörelsen, utan att parterna måste vara eniga med regeringen. Han sade att hans uppfattning är att "den politiska kraften har uttänjts och använts för att fördröja nybyggnation" och att alla säger att det inte ska byggas där just de bor. Vad som behöver förändras är processerna, och att bostadsminister Stefan Attefall tittar på olika möjligheter.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -