Det ljusnar i skogen

Aktieanalys  Priset på pappersmassa har den senaste veckan fallit med 1 procent till 876:72 dollar per ton. Men dollarns uppgång är kraftigare. Det driver skogsbolagen på tisdagen, och Rottneros mest. Vi bedömer att aktiens positiva utveckling sedan mitten av juli fortsätter.



Dollarkursen är idag upp på 6,53 kronor. I mitten av juli handlades den under 6 kronor och uppgången sedan dess är runt 10 procent. Massapriset backar med dollarförstärkningen men det ligger fortfarande över nivån 850 dollar per ton som gällde i december ifjol. Dollarn är samtidigt tillbaka på årsskiftets kurs. Prisökningen i svenska kronor är nu cirka 3 procent sedan årsskiftet. Det, plus genomförda kostnadseffektiviseringar, räcker ett stycke på vägen för att täcka de högre rårvarupriserna på bland annat ved.

Det är rimligt att tro att massapriset fortsätter nedåt, att dollarn stärks och att råvarupriserna, även ved, sjunker.  I Rottneros finns två strategiska framtidssatsningar. Det ena gäller förpackningar för livsmedelsindustrin, det andra ett nytt CTMP-massabruk i Sydafrika dit anläggningen från nu nedlagda Utansjö flyttas. Båda är intressanta och lovande. Men ingen har någon nämnvärd effekt på resultatet det närmaste året. Det har däremot prisrörelser för massan och dollarn.

Som aktie har Rottneros spekulativa kvaliteter, på gott och ont. Kursrörelserna är häftiga även på kort tid, som dagens uppgång, vid 14.30 med nästan 8 procent, eller uppgången från slutet av april med 50 procent på en månad och fallet med 40 procent, hela vägen tillbaka till nivå 1,40 kronor till mitten av juli.

Under det första halvåret redovisade Rottneros en förlust efter finansnetto på -179 Mkr (19), varav dock 115 Mkr var hänförliga till det nu stängda Utansjö Bruk. Omsättningen under halvåret blev 1.528 Mkr (1.519). Den justerade vinstmarginalen blev negativ med ¿4 procent. Det är naturligtvis mycket men prisrörelser på massa- och valutamarknaden kan på relativt kort tid vända på den kuttingen och bolaget komma i position för lönsamhet under hösten.

Det är givetvis spekulationer om en möjlig resultatvändning som lyft aktien på senare tid och optimisterna kan då peka på ett eget kapital per aktie på 5,23 kronor som en tänkbar värdemätare.

Rottneros är en aktie med hög risk som kan vara ett bra val i nuvarande börsläge. Vi upprepar rekommendationen Öka på 3-6 månaders sikt.
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Rottneros Köp 2,22 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -