Den andra produktgenerationen, Xpeedium2, fick aldrig det genombrott som bolaget hoppades på och hade behövt. Istället är det äldre produkter som står för huvuddelen av försäljningen. Bolaget omsätter 50 Mkr på rullande basis men enligt ledningen kommer "intäktsnivån för i år att vara fortsatt låg". Samtidigt blöder bolaget ymnigt. Kassaflödet var negativt med nära 40 Mkr under första kvartalet. Switchcore flyttas till Stockholmsbörsens OBS-lista och sjösätter ett kraftigt kostnadsbesparingsprogram. Samtidigt som förhandlingar förs om en försäljning av hela eller delar av företaget.
I teknikutvecklingsbolag är det ju vanligt att man klassificerar en del av utvecklingskostnaderna som tillgångar i balansräkningen. Men med anledning av att Switchcore nu lägger ner utvecklandet av den tredje generationen produkter så måste man skriva ned värdet (131 Mkr) av dessa. Det gör att det egna kapitalet nu understiger aktiekapitalet och Switchcore måste upprätta en kontrollbalansräkning. Med andra ord: Bolaget befinner sig på ruinens brant.
Det är naturligtvis inga optimala förutsättningar när man sätter sig vid förhandlingsbordet. Enligt vd Erwin Leichtle så diskuterar man med 4 stycken intressenter i dagsläget. Skulle inte detta lyckas så återstår nyemissionsalternativet. Men frågan är om aktieägarna ställer upp på att pumpa in mer pengar. Så sent som i februari i fjol tog Switchcore in 227 Mkr. Alternativet är att lägga ner verksamheten helt.
Allt större mängder information (filmer, tv, data med mera) skickas ju via Internet och Switchcores kretsar ökar kapaciteten i kundernas nätverksutrustning. Bland andra så är amerikanska Intel en viktig kund. Switchcore sattes på börsen under IT-bubblans glada dagar och värderades som högst till 10 miljarder kronor. Samtidigt som ett par av de gamla "förhoppningsbolagen", exempelvis Net Insight och Effnet, har fått ordentlig snurr på affärerna så har Switchcore haft mycket svårt att nå svarta siffror.
Är allt då mörker för Lundabolaget? Nej, det går fortfarande att göra någon slags slaktkalkyl. Switchcore hade en nettokassa på 36 Mkr den siste mars i år. Men med nuvarande förbränningstakt så finns det i dagsläget inte mycket kvar av dessa slantar. Förlustavdragen uppgår uppskattningsvis till cirka en halv miljard kronor. De kan värderas till åtminstone 10 procent av detta belopp, eller 50 Mkr. Själva rörelsen kan gissningsvis vara värd mellan 0-100 Mkr. Vill det sig illa så är det billigare att ge bort bolaget än att fortsätta med förluster.
I ett mer positivt scenario så går det att sätta ett värde på 100 Mkr på rörelsen. Vi får då ett styckningsvärde på 150 Mkr. Vid aktuell kurs 0,15 ligger börsvärdet på 93 Mkr. Ställer man detta mot dagens börsvärde så finns där en potential på 60 procent. Men risken är att man inte får till någon transaktion eller att villkoren på denna blir usla. Beaktat nedsidan (och den stora osäkerheten i kalkylen) så bör man undvika aktien. Tiden är fortsatt en fiende för Switchcore.