Svenskt Näringsliv sänker BNP-prognos för i år till 1,8 procent (Finwire)
Svenskt Näringsliv sänker BNP-prognosen för Sverige för 2025 till 1,8 procent från tidigare 1,9 procent. Det är en av prognosförändringarna som arbetsgivarorganisationen gör utifrån det fortsatt osäkra konjunkturläget. Det framgår bland annat av deras konjunkturrapport för februari månad. Även prognosen för arbetslösheten och Riksbankens styrränta justeras.
Arbetsgivarorganisationen ser tecken på att den utdragna lågkonjunkturen stabiliseras samtidigt som den geopolitiska osäkerheten har ökat. Den nuvarande konjunkturnedgången är längre än så väl finanskrisens 2028 som pandemin 2020.
"Det här har varit en otroligt seg lågkonjunktur och det är tio kvartal i rad nu där företagen upplever att det går sämre än i ett normalläge. Det är också väldigt osäkert vart ekonomin är på väg", säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Exporten har hållit den svenska ekonomin under armarna under de svaga åren, något som gynnats av den svaga kronan.
"Hade inte exporten tagit marknadsandelar under den här lågkonjunkturen så hade Sverige antagligen haft en negativ BNP-tillväxt de senaste åren", fortsätter Daunfeldt.
En av de stora utmaningarna framöver bedöms vara arbetsmarknaden och svårigheter för många företaga att hitta rätt kompentens.
Arbetslösheten bedöms i genomsnitt uppgå till 8,7 procent under 2025, för att sedan minska ner till 8,1 procent 2026. (Tidigare var prognosen 8,6 respektive 7,8 procent).
Vidare ser Svenskt Näringsliv det som osannolikt med en räntesänkning av Riksbanken den 20 mars. Prognosen är dock att räntan någon gång under året ska ned till 2,00 procent från nuvarande 2,25 procent. (Tidigare var prognosen 1,75 procent för 2025 och 2026).
Den egna barometern "stämningsläget" anges till 93,8 i februari, en marginell ökning, men alltså svagare än ett normalläge som är 100.
Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire