RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR FORTSATTE NED, SVAGARE DOLLAR (Direkt)

2025-02-25 16:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatte ned på tisdagen, och även Europaräntorna sjönk. Dollarn tappade med dollarindex ned till 106,31.

Donald Trump upprepade på måndagen hotet om att införa tullar mot Mexiko och Kanada från början av nästa månad, vilket dämpar sentimentet. Mexikos president Claudia Sheinbaum sade att hon fortsätter förhandla för att hitta en lösning.

En del svaga data har också bidragit till att dra ned räntorna i USA. På tisdagen sjönk hushållens konfidensindikator till 98,3 i februari från 105,3 i januari, under väntade 102,5.

Det var den största månatliga nedgången sedan augusti 2021, och bedömningen om arbetsmarknaden försämrades. Samtidigt steg inflationsförväntningarna.

Den tioåriga statsobligationen handlades vid svensk stängning på 4,30 procent, 12 punkter ned sedan måndag samma tid. På en vecka har den sjunkit 28 punkter.

Bedömare noterade att sjunkande realräntor i USA har bidragit att tynga dollarn den senaste tiden.

"Inbromsande tillväxt och högre inflationsförväntningar har varit en mer negativ mix för dollarn", sade Lee Hardman på MUFG till Financial Times.

KPI-inflationen steg till 3 procent i februari och det senaste Fed-protokollet varnade för uppåtrisker för inflationen, samtidigt som hushållens långa inflationsförväntningar ligger på den högsta nivån sedan 1995.

Definitiv tysk BNP för fjärde kvartalet bekräftade det preliminära utfallet, med en nedgång på 0,2 procent under kvartalet. Hushållens konsumtion steg med 0,1 procent, medan exporten föll 2,2 procent.

För helåret 2024 minskade BNP med 0,2 procent jämfört med föregående år, vilket följer på en nedgång med 0,1 procent under 2023.

ECB-rådsledamoten Joachim Nagel sade att det inte är otänkbart att Tyskland kommer att visa ett tredje år i rad med negativ tillväxt, och att det därför är särskilt viktigt att den nya regeringen snabbt vidtar åtgärder.

Han sade också att även om prisutsikterna i euroområdet sammantaget är "ganska uppmuntrande" så manar den fortsatt höga kärninflationen och tjänsteinflationen till försiktighet.

ECB gör därmed rätt i att hålla fast vid sin strategi med datadrivet beslutsfattande möte för möte.

"I dagens osäkra miljö är det ingen idé att offentligt spekulera i var vi kommer att befinna oss när det gäller räntepolitiken i sommar eller i slutet av året", sade han.

ECB har möte i nästa vecka och väntas där sänka räntan med 25 punkter till 2,50 procent. Större osäkerhet råder bortom det.

En positiv input var ändå att (de avtalade) löneökningarna i euroområdet avtog till 4,1 procent under fjärde kvartalet, från 5,4 procent tredje kvartalet.

Att engångseffekter i Tyskland faller ur talen tillsammans med en generellt svagare arbetsmarknad väntas fortsätta trycka ned årstakten under 2025.

Fokus för tysk del är annars intensiva diskussioner om ökade försvarssatsningar, där en tanke luftats om att agera redan innan det nya parlamentet tillträder.

Detta för att runda hindret att ytterpartierna AfD och Die Linke, genom att de har mer än en tredjedel av mandaten, då kan blockera såväl specialfonder som en ändring av skuldbromsen.

Deutsche Bank har ändrat sin rekommendation för euron från negativ till neutral mot dollarn.

Bakom ändringen ligger en mer försiktig syn på finanspolitiken i USA, men också en ny syn på Europa, där just händelseutvecklingen i Tyskland varit snabb.

"I en politisk manöver som saknar motstycke rapporteras de tre tyska mittenpartierna förhandla om en ändring av den tyska konstitutionen under den avgående förbundsdagen som skulle ge utrymme för en mycket stor ny försvarsfond som går runt den tyska skuldbromsen", skrev George Saravelos.

Det skulle vara en stark signal om politisk beredskap för att använda finansiell kapacitet och öppna dörren för en bredare lättnad, skrev han.

Enligt Bloomberg News källor kan denna försvarsfond komma att uppgå till 200 miljarder euro.

Euron stärktes åter mot dollarn på tisdagen, till över 1:05-nivån.

Kronan stärktes 5 öre till 10:60 mot dollarn, medan svenska räntor sjönk i linje med övriga Europa.


Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt



                


Infront.co
© Nyhetsbyrån Direkt AB

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -